Alternativa: Marković da još jednom preispita odluku o povećanju PDV-a

“Počevši od malih privrednika koji izbjegavaju poreze, pa do onih velikih koji koriste monopolski položaj - princip je isti. Sve njih će visoke poreske stope da učine poreskim prestupnicima”, ističu iz Alternative
0 komentar(a)
Alternativa Crna Gora, Foto: Facebook
Alternativa Crna Gora, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.07.2017. 08:42h

Politička partija Alternativa Crna Gora uputila je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kome ga moli da još jednom preispita odluku da se PDV poveća sa 19 na 21 odsto. Povećanjem PDV-a, kako ističu iz te partije, neće se povećati prihodi u budžetu Crne Gore, već nenaplaćeni porezi, pošto će “mali privrednici koji su do sada redovno plaćali poreze sada biti motivisani da iste izbjegavaju i prikrivaju”.

“Veliki poreski dužnici koji nijesu ni do sada redovno izmirivali poreski dug samo će nastaviti da ne plaćaju poreze. Prve negativne efekte povećanja PDV-a vidjećemo svi već početkom naredne ljetnje sezone. Nemojte zaboraviti da će privrednici povećanje PDV-a odmah ‘prenijeti’ na svoje kupce - građane Crne Gore. Da li građani Crne Gore mogu da podnesu još jedan skok cijena”, stoji u saopštenju Alternative.

Iz te političke partije ističu da će zbog efekta "zaokruživanja cijena" cijene hrane i osnovnih životnih potreba skočiti mnogo više od dva odsto, a da problem Crne Gore nije visina poreza, već njegova naplata.

“Počevši od malih privrednika koji izbjegavaju poreze, pa do onih velikih koji koriste monopolski položaj - princip je isti. Sve njih će visoke poreske stope da učine poreskim prestupnicima”, ističu iz Alternative.

Imaju i predlog kako da se budžet popuni a da se PDV ne poveće – neplaćanje poreza podvesti pod krivično djelo i povećati broj obučenih poreskih inspektora. A PDV smanjiti na 15 odsto.

“Ako smanjite poreske stope i povećate kazne za neplaćanje istih uspjećete da povećate poresku osnovu. Povećanje broj poreskih inspektora, neće zahtijevati visoke troškove Uprave za inspekcijske poslove (UIP). Povećanjem broja za samo 100 dodatnih inspektora državu bi koštalo svega dva miliona eura godišnje, a naplata poreza bi skočila za par desetina miliona. Ukoliko je to mnogo, onda savjetujemo da se ‘višak’ zaposlenih iz ostalih ministarstava obuči i raspodijeli u UIP”, predlažu iz Alternative uz nadu da će njihov predlog biti razmotren, a oni stoje na raspolaganju za svako dalje elaboriranje pomenute teme.

Bonus video: