Fejsbukom na birače: "Slanje političkih poruka bez uredničke cenzure"

"Mi u DF smo posebno vrlo zadovoljni činjenicom da nam novi vidovi komunikacije pomažu da prevaziđemo problem koji imamo sa pojedinim zlonamjernim medijima koji su funkciji režimskog progona najvećeg protivnika Mila Đukanović", kazao je Jovan Vučurović iz DF
166 pregleda 2 komentar(a)
Fejsbuk, Foto: Shutterstock
Fejsbuk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2017. 15:12h

U posljednje vrijeme političke partije, građani, nevladini aktivisti uveliko koriste Fejsbuk za saopštavanje stavova i slanje poruka u formi uključenja uživo.

Prenosi protesta, izjava, konferencija omogućavaju velikom broju korisnika te socijalne mreže da budu u toku sa događajima.

Jedan od pionira Fejsbuk prenosa uživo u Crnoj Gori je građanski aktivista Demir Hodžić, koga je javnost upamtila po prenosima višemjesečnih protesta korisnica nadoknada za majke.

Hodžić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je tokom studija novinarstva u Turskoj učio o ideji građanskog novinarstva, odnosno o tome šta je uloga građanina reportera:

"Moje prvo 'live' uključenje je bilo 9. januara, znači mnogo prije protesta majki. Izašao sam na protest ispred Skupštine Crne Gore i Vlade i uključio se uživo. Tada sam pozvao ostale građane da mi se pridruže i iskažu nezadovoljstvo. Nakon toga smo ta uključenje ja i moja ekipa i mnogo građani nastavili tokom protesta majki. Svakako da je broj ljudi koji je to pratio bio sve veći", kazao je Hodžić.

Najaktivnija politička grupacija na Fejsbuku trenutno je Demokratski front (DF) u kojem tu socijalnu mrežu koriste za prenos konferencija za novinare, a njihov poslanik Slaven Radunović se već osmi dan, u više navrata oglašava video porukama iz poslaničkog kluba DF u zgradi crnogorskog parlamenta, gdje se sa kolegamazatvorio kako bi spriječili hapšenje Nebojše Medojevića, osumnjičenog za pranje novca.

U DF su, kako za RSE kaže Jovan Vučurović, spoznali prednosti te socijalne mreže kao platforme za slanje političkih poruka bez uredničke cenzure:

"Live streaming koji se sve više koristi, posebno preko Fejsbuka, počinje ozbiljno da ugrožava i do sada nedodirljive elektronske medije. Mi u DF smo posebno vrlo zadovoljni činjenicom da nam novi vidovi komunikacije pomažu da prevaziđemo problem koji imamo sa pojedinim zlonamjernim medijima koji su funkciji režimskog progona najvećeg protivnika Mila Đukanovića. Kao što ste primijetili koristeći live stream sa Fejsbuk naloga Slavena Radunovića danima iz skupštine danima održavamo komunikaciju sa našim podržavaocima i svim zainteresovanim građšanima, bez cenzure i u vrijeme za koje mi procijenimo da nam je odgovarajuće", rekao je Vučurović.

I druge partije uvode praksu Fejsbuk prenosa konferencija za novinare i onlajn komunikacije sa postojećim ali i moguće budućim glasačima. Primjer za to je i Socijaldemokratska partija čiji funkcioner Mirko Stanić za RSE ukazuje da komunikacija na FB nije "jednosmjerna ulica":

"Bitna stvar je to da građani šalju upite direktno u inboks na Fejsbuk u kojima od nas traže informacije i mišljenja o raznim stvarima. Česta je praksa da se sada zakazuju intervjui i izjave putem te platforme. Svjedoci smo da su informativne emisije na radiju ili televiziji kao i štampa postali sekundarni izvor informacija, naročito za mlađu populaciju. Mislim na populaciju od 22 do 34 godine koja je i najaktivnija na FB-u i koja ima najviše želje za uključivanje u javni život. Upravo je ta populacija dominantna ciljna grupa za SDP", kazao je Stanić.

Da građani Crne Gore vole da koriste društvene mreže najbolje pokazuju podaci sajta “Internet world stats” iz 2016. godine, prema kojima 50 odsto stanovništva Crne Gore ima otvoren nalog na Facebook-u. Oni su izbrojali ukupno 320.000 profila što je porast u odnosu na 2015. kada je u Crnoj Gori bilo 280.000 otvorenih Fejsbuk naloga.

A gdje su mejnstrim mediji u cijeloj priči o „živoj“ komunikaciji na Fejsbuku?

Urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović kaže da FB ne može biti konkurencija konvencionalnim medijima:

"Mislim da to može medijima da posluži kao podsticaj da oni promijene svoju ulogu iz čistog izvještavanja o događaju u neki analitički pristup, odnosno da idu korak dalje od pukog prenošenja događaja i tako ostanu konkurentni. Sada se paradigma o novinaru koji prisustvuje događaju i informiše građane o tome mijenja, budući da građani sada preko socijalnih mreža imaju pristup velikom broju događaja", kazao je Kosović.

Bonus video: