Lekić: U Demosu pokušan puč zbog neostvarenih ambicija

"Lično ću se založiti da izborna skupština bude održana što prije. Ali ne u hajdučkoj formi i dinamici, već na osnovu statutom normiranih pravila"
93 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2017. 11:24h

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je u intervjuu za "Dan" da je grupa stranačkih funkcionera predvođena bivšim funkcionerima Nove srpske demokratije Goranom Danilovićem i Goranom Radonjićem pokušala da u "jednoj manipulatorsko-provincijskoj predstavi" organizuje puč s ciljem razbijanja, a po mogućnosti i preuzimanja stranke.

"U Demosu su postojale razlike i ranije, od političkih pogleda sve do stila djelovanja, što u određenoj mjeri i treba da postoji u demokratskim strankama. Bilo je vidljivo i da pojednici sa formiranim ideološkim profilima iz ranijih stranaka imaju teškoća da se prilagode modernim, građanskim, emancipatorskim normama na kojima je Demos formiran. Pokazao sam veliko strpljenje i toleranciju, nastojeći da sve različitosti uklopim u cjelinu koja bi bila funkcionalna”, rekao je Lekić.

On je naveo da su njegovi nedavni pokušaji da predsjednika izvršnog odbora Goran Danilovića privoli normama kolektivnog rada i odgovornosti, koje ima na bazi statuta i pravila stranke, naišli na negativan odgovor.

"Jedna od ilustracija ove arogantne i nedopustive pretenzije da se legalizuju posebna pravila za njega, dakle van kolektivnog rada, ogleda se i u njegovoj zvaničnoj poruci da neće dolaziti u stranku. Prije neki dan je uslijedila i akcija jedne grupe, predvođene bivšim funkcionerima Nove srpske demokratije Danilovićem i Radonjićem, koja je pokušala da u jednoj manipulatorsko-provincijskoj predstavi organizuje nekakav puč s ciljem razbijanja, a po mogućnosti i preuzimanje stranke", rekao je Lekić.

On je kazao da nakon najnovijih dešavanja u Demosu sagledava i mjere koje mu kao predsjedniku stoje na raspolaganju, a koje su, prilikom pravljenja statuta, definisane kao minimalne.

"Lično ću se založiti da izborna skupština bude održana što prije. Ali ne u hajdučkoj formi i dinamici, već na osnovu statutom normiranih pravila", rekao je Lekić.

Upitan da li postoji i njegov lični sukob sa Danilovićem, Lekić je odgovorio:

"Meni su svi saradnici u Demosu jednaki. Prema svakom pojedincu sam prilazio dobronamjerno. s uvažavanjem i korektno. Personalni aspekt u ovoj priči nije primaran, bar ne u ovom trenutku. Moja bliža saradnja je razumljivo bila zbog funkcionalnih nadležnosti u stranci. U ovom trenutku je relevantna sledeća činjenica - da predsjednik izvršnog odbora nije uspio, ono što mu je statutarna obaveza, da organizuje rad opštinskih odbora i motiviše rad na terenu, a da se mnogo više potrudio da ovih dana na terenu organizuje konpirativni, sad već javni udar na rascjep stranke. Sve to sa daljim prepoznatljivim ciljem", rekao je Lekić.

Bonus video: