Vujanović: Crna Gora članstvom u NATO učvrstila temelje suverenosti

"Dobar dio uspjeha koje na tom putu ostvarujemo posljedica je veoma kvalitetne saradnje koju imamo sa svima vama, pa želim da iskažem zahvalnost za podršku koju ste nam pružili", naveo je Vujanović
4 komentar(a)
Samit predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Samit predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 30.06.2017. 19:38h

Crna Gora se, članstvom u Alijansi, dugoročno pozicionirala u savezu koji je uspostavljen na najvišim standardima demokratije i osnažila pristup dobrosusjedskoj saradnji u regionu, koji je prioritet njene spoljne politike, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je danas, na Samitu predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku, naglasio da je Crna Gora posvećena da, u duhu međusobnog povjerenja, obezbijedi stabilnost u regionu.

"Zato iskazujem poštovanje naporima na jačanju ukupne, a posebno bezbjednosne, ekonomske, i saradnje u oblasti kulture", rekao je Vujanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je kazao da je Crna Gora, članstvom u NATO-u, učvrstila temelje suverenosti i dugoročno se pozicionirala u savezu koji je uspostavljen na najvišim standardima ljudskih prava, sloboda i demokratije.

"Njime je osnažen i naš pristup dobrosusjedskoj saradnji u regionu, kojeg cijenimo prioritetom naše spoljne politike", naveo je Vujanović.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, iskreno posvećena afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i želi da bude pouzdan partner država regiona kako bi kroz dalji proces reformi okončala pregovore o članstvu u Evropskoj uniji (EU), što je važan cilj koji dijeli sa svim susjednim državama.

"Dobar dio uspjeha koje na tom putu ostvarujemo posljedica je veoma kvalitetne saradnje koju imamo sa svima vama, pa želim da iskažem zahvalnost za podršku koju ste nam pružili", naveo je Vujanović.

On je, cijeneći značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iskazao poštovanje hrvatskom konceptu ovog procesa u afirmaciji povezanosti, komunikacije i saradnje, i naveo da su, kroz te tri ključne vrijedosti, utemeljeni osnovi koji su uslov unapređenja razvoja u regionu.

"Jednako su vrijedni i saradnja, komunikacija i povezanost u širem evropskom kontekstu", dodao je Vujanović.

Pokazalo se, kao je naveo, da su integracioni procesi najbolji okvir za brži ekonomski i demokratski razvoj regiona.

"S obzirom na istorijsku perpektivu i iskustvo, ekonomski rast i smanjenje jaza u ekonomskom razvoju između EU i susjednih država u Jugoistočnoj Evropi, bitan su preduslov političke stabilnosti i bezbjednosti u Evropi", saopštio je Vujanović.

Istovremeno, dodao je, to je i veliki potencijal za održavanje i povećanje njegove konkurentnosti.

"U tom smislu pozdravljamo angažman hrvatskog predsjedavanja SEECP-om koji ističe značaj povezanosti u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture i održivog razvoja unutar regiona Zapadnog Balkana i prema EU. Saglasno tome, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa današnjeg skupa i podržavamo sve aktivnosti usmjerene ka realizaciji dogovorenih programa", naveo je Vujanović.

On smatra da je neophodno učiniti zajednički napor kako bi se obezbijedila komplementarnost aktivnosti među različitim regionalnim inicijativama i organizacijama na pitanjima koja sve države regiona smatraju prioritetnima, a koje će biti razmatrane i usvojene i na prestojećem Samitu država Berlinskog procesa u Trstu.

"Takođe, spremni smo da se, po principu solidarnosti i zajedničke odgovornosti, na kojima treba da se zasniva rješenje savremenih izazova, suočimo sa pitanjima migracija i izbjeglica, terorizma i radikalizacije, kao i da, u okviru svojih mogućnosti, doprinesemo u rješavanju drugih bezbjednosnih pitanja", poručio je Vujanović.

On je kazao da Crna Gora podržava dalje jačanje parlamentarnog dijaloga i šireg političkog dijaloga, koje je snažno zastupala Hrvatska tokom svog predsjedavanja.

"Uspeh želimo Sloveniji, koja će predsjedavati u narednih godinu i ponovo naglašavam otvorenost Crne Gore za saradnju i spremnost da pruži pomoć na svim pitanjima od zajedničkog interesa", poručio je Vujanović.

Bonus video: