Ustavni sud sakrio grešku Skupštine

Mišljenje u kojem se obrazlaže ukidanje imuniteta sudu poslao Zakonodavni odbor iako nije nadležan da to radi
125 pregleda 8 komentar(a)
Mevlida Muratović, Foto: Luka Zeković
Mevlida Muratović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2017. 05:46h

Ustavni sud i Skupština Crne Gore grubo su prekršili procedure tokom procesa po ustavnim žalbama poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića, kojima je u februaru skinut imunitet kako bi tužilaštvo moglo da ih procesuira u slučaju navodnog oktobarskog državnog udara.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Skupština je Ustavnom sudu dostavila mišljenja po žalbama, a da prethodno nije raspravljala o tome.

Mišljenje, u kome se obrazlaže zašto je Mandiću ukinut imunitet, potpisuje predsjednik parlamenta Ivan Brajović, iako plenum o tome prtethodno nije raspravljao. U slučaju Kneževića, mišljenje potpisuje predsjednica Zakonodvanog odbora Marta Šćepanović iz DPS-a, a sudija izvjestilac Mevlida Muratović se u referatu poziva na te navode, iako to radno tijelo Skupštine nema ovlašćenje da dostavlja spise Ustavnom sudu u ime plenuma.

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili na naša pitanja da li je bilo proceduralnih propusta tokom ovog procesa, te da li je u skladu sa zakonom, ali i praksa da parlamentarno radno tijelo dostavlja, a sud uvažava njegovo mišljenje.

Iz Skupštine su juče "Vijestima" dostavili mišljenja za žalbe Kneževića i Mandića, sa Brajovićevim potpisom. Ipak, nekoliko sudija Ustavnog suda koje smo kontaktirali kazali su da se Muratovićeva, sudija izvjestilac, u referatu pozivala na mišljenje Zakonodavnog odbora koje je potpisala Šćepanovićeva.

"Odbori su samo radna tijela koja razmatraju i pripremaju materijale za plenum. Nemaju ovlašćenje za ovu vrstu korespodencije. Ovime su poslanici pokazali elementarno nepoznavanje procedura, skupštinskog Poslovnika i zakona. Sa druge strane, skandalozno je da se sudija izvjestilac u referatu upravo na takvo mišljenje poziva”, kazao je “Vijestima” izvor iz Ustavnog suda.

Zbog toga će, najavljuje Knežević za "Vijesti", tražiti spise predmeta i odlučiti na koji način će se dalje boriti za svoja prava. “Skandalozno postupanje Skupštine, a nakon toga i Ustavnog suda u slučajevima ustavne žalbe Andrije Mandića i mene, predstavlja lice i naličje koruptivnog posrnuća zakonodavnih i sudskih krovnih institucija. Sama činjenica da su prvo poslanici, a onda i sudije pogazili Ustav i zakone države, grubo kršeći naša prava na pravično suđenje, dovoljno govori o tome kakvu pravdu mogu očekivati građani Crne Gore”, poručio je Knežević.

Prema njegovim riječima, pravda ne živi u Crnoj Gori i “nema namjeru da je traži svijećom”.

"Ali sigurno je da ću nastavit i borbu i raskrinkavanje režimsko-mafijaške hobotnice, koja se, nažalost, čast izuzecima, ogrnula u sudijske toge i sudi građanima po mafijaškim pravilima”, zaključuje Knežević.

Brajović saslušan po prijavi DF-a

Brajović je juče saslušan u Tužilaštvu po krivičnoj prijavi DF-a u kojoj su naveli da je zloupotrijebio službeni položaj i da je Skupština na osnovu njegovog postupanja, suprotno Ustavu, zakonu i Poslovniku o radu, donijela odluku o ukidanju imuniteta Kneževiću i Mandiću.

Prijavu su podnijeli i protiv predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje.

Godinama ne daju mišljenja, a obavezni su

Propusti u ovom slučaju ne čude jer, prema našim informacijama, Skupština godinama nije davala mišljenja na inicijative podnesene Ustavnom sudu.

"A u obavezi je da to učini uvijek kad se razmatra ustavnost nekog propisa, jer je sve zakone upravo taj parlament i donio", kazao je izvor "Vijesti".

Bonus video: