Marković: Nećemo se izvinjavati jer policija radi svoj posao

„Ipak, bez obzira na izazove, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti"
30 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2017. 17:00h

Crna Gora je bezbjedna zemlja, saopštio je premijer Duško Marković, navodeći da su bezbjednosne službe spremno dočekale turističku sezonu.

Marković je kazao da je crnogorsko članstvo u NATO-u ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u državi, čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge preduslove NATO saveza. „Prve impulse u tom pravcu već osjećamo“.

On je odgovorao na pitanje poslanik Demokratske partije socijalista Branimira Gvozdenovića "kakvo je stanje bezbjednost u Crnoj Gori i šta se trenutno radi na poboljšanju te situacije".

Premijer je rekao da je bezbjednost u Crnoj Gori, u susret turističkoj sezoni, na zadovoljavajućem nivou.

"Ali ne želim da završim samo sa takvom ocjenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbjednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i izvani“, naveo je Marković na premijerskom satu.

Kako je kazao, stepen narušavanja političkog sistema i pokušaj ugrožavanja institucija umnogome su kod pojedinaca zamagljivale sliku bezbjedne zemlje.

„Ipak, bez obzira na izazove, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti", ocijenio je Marković.

Tome su, prema njegovim riječima, doprinijeli rad policije i tužilaštva i drugih bezbjednosnih institucija, ali i bolja koordinacija sa ostalim državnim organima u lancu pravde i bezbjednosti.

On je naveo da su službe spremno dočekale početak ljetnje turističke sezone.

Marković je najavio da će crnogorskim policajcima, duž crnogorske obale, patrolirati i kolege iz regiona.

On je naglasio da će aktivnosti policije u narednom periodu, i u turističkoj sezoni i poslije nje, biti kontinuirane i pojačane.

Neće biti privilegovanih

Marković je saopštio da se “mora naučiti da pod geslom navodne demokratije ne opstruira rad državnih organa i ne pozivamo građane na proteste protiv policije“.

On je poručio političarima da se ne može i ne smije dozvoliti da se pozivaju građani da na javnom mjestu, na ulici ili bilo gdje drugo ocjenjuje da li je policija radi svoj posao kako treba.

„Ko god pogriješi, odgovaraće za to. Ko god nije dostojan policijske uniforme, ići će iz policije“, poručio je Marković.

On je rekao da, istovremeno, ako bilo koji građanin smatra da su mu, prilikom policijskih aktivnosti ugrožena bilo koja prava koja mu garantuju Ustav i zakoni ove zemlje, na raspolaganju mu stoje unutrašnji i eksterni mehanizmi kontrole rada policije i svakog policijskoj službenika ponaosob.

S druge strane, država se, kako je rekao, neće izvinjavati nikome zato što policija radi svoj posao u skladu sa zakon.

Marković je dodao da neće biti privilegovanih ugostiljeskih objekata i prostora, niti crnogorskih gradova.

Kad je riječ o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je ukazao da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

"Prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica", rekao je Marković.

Nije realno zajedničko tržište

Poslanik Genci Nimanbegu pitao je Markovića za stav Vlade o inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta u regionu zapadnog Balkana.

Marković je podsjetio da je Crna Gora pregovore sa Evropskom unijom (EU) počela prije pet godina.

Statistika otvorenih poglavlja u pregovorima s EU su, smatra Marković, najbolja potvrda postignutog na planu evropskih integracija Crne Gore.

"Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije regiona Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima sa Evropskom komisijom i zemljama regiona, kao i na sastancima predstavnika naše Vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama", rekao je Marković.

On smatra da incijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna.

Poslanik Vujica Lazović je, podsjećajući da se sjutra navršava pet godina od otvaranja pregovora sa EU, pitao Markovića kako ocjenjuje kvalitet sprovedenih reformi u tom procesu, kako vidi nastavak pregovaračkog procesa, njegovu dinamiku, kao i kakva je njegova projekcija završetka pregovora i budućeg članstva Crne Gore u EU.

Na pitanje Lazovića da li će Crna Gora biti članica EU do kraja mandata njegove Vlade, Marković je odgovorio da će Crna Gora uraditi sve što je u domenu njenih institucija da do kraja mandatu ove Vlade završi proces pregovora sa EU.

„To je ono čemu težimo i što smo obećali našim građanima“, dodao je Marković.

Ohrabruje, prema riječima Markovića, izjava evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da očekuje nova pristupanja u narednom sazivu EK u periodu 2019-2024.

Kako je kazao, članstvo u EU je krajnji cilj, ali je za Crnu Goru važnija maršutaputa koja vodi do tog cilja, odnosno kvalitet dostignutih standarda

„Imajući u vidu da je proces evropske integracije proces čitavog društva, te da podrška građana za članstvo u EU, prema istraživanjima, iznosi 76 odsto,bio bih kao premijer mnogo zadovoljniji kada bi u ovoj sali vidio i kolege poslanike iz opozicionih stranaka, jer i oni prirodno predstavljaju tih 76 odsto crnogorskih građana koji žele Crnu Goru u EU“, saopštio je Marković.

Time bi, kako je rekao, pokazali političku zrelost. „Da sjutra kada postanemo članica, imaju priliku uticati i na evropske, a ne samo na nacionalne politike i odluke“.

Bonus video: