SNP: Brutalno kršenje slobode vjeroispovjesti prema Amfilohiju, sveštenstvu i vjernom narodu

"Ne želimo da vjerujemo da su se ostvarile pretpostavke onih koji su govorili da će neprisustvo pravoslavnih, opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu, otvoriti proces diskriminacije ovog življa u Ulcinju"
50 pregleda 8 komentar(a)
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 09.07.2018. 08:53h

Nikada se u Crnoj Gori, ni u Ulcinju, nije desilo da pripadnici jedne vjere fizički onemogućavaju vjerske obrede pripadnicima druge vjere, kao što se to juče desilo u Ulcinju, starom gradu Svaču, na temeljima crkve Svetog Jovana, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Policija je juče saopštila da je zabranila Mitropoliji crnogorsko primorskoj (MCP) da održi liturgiju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, u ulcinjskoj opštini.

"Najoštrije osuđujemo brutalno kršenje slobode vjeroispovjesti od strane grupice lokalnog stanovništva prema mitropolitu Amfilohiju, sveštenstvu i vjernom narodu. Ovaj događaj treba da zabrine sve ljude dobre volje u Crnoj Gori jer niko nema pravo da zabrani božiju službu. Posebno brinu, na činjenicama neutemeljene i zapaljive izjave zvaničnika ulcinjske opštine, koji komentarišu i svojataju nešto što im ni po jednom istorijskom izvoru ne pripada. Ne želimo da vjerujemo da su se ostvarile pretpostavke onih koji su govorili da će neprisustvo pravoslavnih, opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu, otvoriti proces diskriminacije ovog življa u Ulcinju. Nije li ovaj događaj podsticaj pripadnicima druge konfesije za proces nipodaštavanja najstarije i najpoštovanije institucije u Crnoj Gori - Mitropolije crnogorsko-primorske", navodi se u saopštenju SNP.

Iz te partije su dodali da su se uvijek zalagali za poštovanje ljudskih prava i posebno slobode vjeroispovjesti, pa pitaju državne organe - zar nisu bili dužni da obezbijede mirno održavanje liturgije, bez pritisaka od bilo koga.

"Posebno boli činjenica da je u onemogućavanju održavanja svete liturgije na Svaču, učestvovao i član "Koalicije za 21. vijek", potpredsjednik opštinskog odbora jedne od članica ove koalicije iz Ulcinja Nevzud Šaptafa. Pitamo se, na kraju, da li će se čelni ljudi ove koalicije ograditi od ovakvog čina i da li podržavaju ovakve aktivnosti njihovog istaknutog funkcionera iz Ulcinja", zaključuje se u saopštenju SNP.

Bonus video: