Šta čeka CG u prvim godinama članstva u NATO: Troškovi za odbranu 110 miliona eura

Višemilionske nabavke bi se finansirale kroz višegodišnja (5 i više godina) izdvajanja sredstava, kazali su iz resora ministra Predraga Boškovića
74 pregleda 24 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 24.06.2017. 14:03h

Crna Gora će na odbranu u prvim godinama članstva u NATO potrošiti gotovo 110 miliona eura, kazali su iz Ministarstva odbrane (MO).

Sredstva će ulagati po principu prioriteta. U ovom trenutku to su, kako su kazali, nabavka helikoptera, radara za nadzor vazdušnog prostora i oklopnih vozila. Što se tiče modernizacije, to je već započeta konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove.

“Za nabavku i modernizaciju opreme najvećeg prioriteta su planirana i najveća sredstva, u visini od 70.800.000 eura, za period do 2020. godine. U ovu grupu ulaze svi gore navedeni prioriteti. Za nabavku i modernizaciju opreme srednjeg prioriteta je planiran iznos od 22.845.000 eura, i za prioritete najnižeg nivoa iznos od 16.250.000 eura,” saopšteno je “Vijestima” juče iz MO.

Delegacija MO, na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem, obišla je početkom nedjelje vodeći vazduhoplovni sajam - “Le Burže” u Francuskoj.

“Vijesti” su u petak objavile da bi Vojska mogla uskoro biti pojačana sa tri helikoptera, radarom i oklopnim vozilima da bi ti troškovi, prema nezvaničnim informacijama, mogli iznositi od oko 45 do maksimum 50 miliona eura.

Na pitanje da li je na sajmu dogovorena kupovina i ukoliko jeste, sa kojim kompanijama i koja oprema je u pitanju, iz MO su juče kazali:

“S obzirom na to da je riječ o nabavkama velike vrijednosti, koje će se finansirati kroz višegodišnje (5 i više godina) izdvajanje sredstava, tokom sastanaka su uglavnom ostvareni inicijalni kontakti koji predstavljaju početak moguće saradnje”.

Međutim, nisu odgovorili na dopunsko pitanje da li je zainteresovano konkretno za tri helikoptera i o kojim modelima je riječ.

O tome će se odlučivati najvjerovatnije do kraja jula, a sredstva bi se obezbijedila od prodaje stare i nepotrebne opreme, a dio je predviđen budžetom i od donacija.

“Sredstva koja dobijemo od prodaje zastarjelih i dotrajalih sistema uložićemo u modernizaciju i nabavku novih, modernijih i efikasnijih sistema,” pojasnili su juče.

MO računa i na novac od donacija, a oklopna vozila bi nabavili od njemačke donacije od 2,1 milion eura i američke, čiji će iznos uskro biti utvrđen.

Crna Gora postala je članica NATO 5. juna, a Bošković bi trebalo 29. juna da učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja članica u Briselu.

Bonus video: