Bošković: Evropske i evroatlantske integracije najbolji garant stabilnosti

Govoreći o terorizmu, Bošković je istakao da je riječ o hibridnom bezbjednosnom izazovu, kojeg je veoma teško locirati i kojem nijedna država nije u stanju sama da se odupre
3 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 23.06.2017. 12:22h

Evropske i evroatlantske integracije zemalja Jugoistočne Evrope najbolji su garant stabilnosti ovog regiona, istakao je ministar odbrane, Predrag Bošković govoreći na panelu Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi, koji je danas počeo u Dubrovniku.

On je kazao da se nameće pitanje da li bi se na području bivše Jugoslavije dogodila velika ratna razaranja i ekonomsko zaostajanje da je ta zemlja bila dio Saveza u kojem su već izvjesno vrijeme Slovenija i Hrvatska, a od 5. juna i Crna Gora.

"Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi identični su onima sa kojima se suočava šira međunarodna zajednica, a to su terorizam i migracije prije svega", kazao je Bošković.

Govoreći o terorizmu, Bošković je istakao da je riječ o hibridnom bezbjednosnom izazovu, kojeg je veoma teško locirati i kojem nijedna država nije u stanju sama da se odupre.

"Stoga je zajedničko djelovanje cijelog regiona Jugoistočne Evrope kroz mehanizme u okviru NATO i EU, jedini način na koji se terorizmu može stati na put", ocijenio je on.

Kada je riječ o ruskom uticaju u kontekstu bezbjednosnih rizika, Bošković je istakao da je evidentna potreba zvanične Moskve da se kroz političko, medijsko i druge oblike djelovanja, miješa i vrši uticaj na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore.

On je dodao da je najintenzivnija kampanja odvraćanja Crne Gore sa njenog evroatlantskog puta sprovedena kada je članstvo u Sjevernoatlantskom savezu postalo izvjesno.

„Međutim, zahvaljujući prisebnosti i zrelosti crnogorskih institucija, te podršci međunarodnih partnera, Crna Gora je adekvatno odgovorila na takve bezbjednosne izazove i sada je članica najmoćnijeg političko-odbrambenog saveza na svijetu“, naglasio je Bošković.

On je naglasio da samo članstvo u NATO predstavlja garant stabilnosti i prosperiteta i da je jedan od najbitnijih stavova koji će Crna Gora zastupati u Alijansi stimulisanje zemalja tog regiona da slijede njen put.

"Članstvo naše zemlje dobija na punom značaju samo ukoliko je i region dio sistema kolektivne bezbjednosti", kazao je Bošković.

Pored crnogorskog ministra odbrane, na panelu su učestvovali i ministri odbrane Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Damir Krstičević i Marina Pendeš i zastupnik pred Evropskim parlamentom, Tonino Picula.

Bonus video: