Koprivica: Nastavlja se praksa bezakonja u diplomatskoj službi

Kako je podsjetio poslanik i potpredsjednik Demokrata, član 44 Zakona o vanjskim poslovima postavlja barijeru za politička imenovanja i imenovanje Sanje Vlahović za ambasadorku u Rimu je suprotno tom Zakonu
181 pregleda 3 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 23.06.2017. 09:16h

Ako je suditi na osnovu kadrovskih najava aktuelnog šefa crnogorske diplomatije, nastavlja se praksa bezakonja u diplomatskoj službi i imenovanje Sanje Vlahović za ambasadorku u Rimu je suprotno Zakonu o vanjskim poslovima, navodi Momo Koprivica, poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

On je reagovao na navode ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti, koji je kazao da će ministarka nauke Sanja Vlahović biti nova ambasadorka Crne Gore u Italiji.

Kako je Koprivica podsjetio, član 44 Zakona o vanjskim poslovima postavlja barijeru za politička imenovanja.

"Zakon jasno i direktno traži da šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava u najmanje 80% slučajeva moraju biti karijerne, odnosno profesionalne diplomate, a danas je taj procenat u praksi skoro duplo niži. Prema tome, danas kadrovska politika u diplomatiji počiva na flagrantnom bezakonju, a kadrovska struktura diplomatske službe je u drastičnom raskoraku sa zakonom. Eventualno imenovanje Sanje Vlahović za ambasadora u Rimu bio bi put sa zla na gore," navodi Koprivica.

Iznova se postavlja pitanje, dodaje on, da li je ministar vanjskih poslova u kabinetu Duška Markovića uopšte čitao Zakon o vanjskim poslovima?

"Ako jeste, da li će išta preduzeti da se primijeni zakon i politička imenovanja svedu ne na bilo koju, već na zakonsku mjeru? Nažalost, očigledno je da će se nastaviti podređivanje diplomatije partijskoj politici, uprkos brojnim upozorenjima od političke javnosti i prije svega onog dijela civilnog sektora koji se studiozno bavi pitanjima vezanim za rad Ministarstva vanjskih poslova," kazao je poslanik Demokrata.

Onaj ko prati izjave ministra Darmanovića, dodaje Koprivica, "u dilemi je da li ministru nakon povratka iz ambasadorske službe fali pretplata za 'Službeni list' ili pak politička volja da sprovede zakon."

Kako smatra potpredsjednik Demokrata, ako bi predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio ukaz o postavljenju Vlahović za ambasadora u Rimu, "on bi u vršenju ustavnog ovlašćenja Predsjednika Crne Gore nastavio kršiti zakon i proizvoditi flagrantno bezakonje."

"U svakom slučaju Darmanović treba da zna da se renome i kompetentnost diplomatske službe može postići potpunom primjenom važećeg Zakona o vanjskim poslovima. Samo na taj način diplomatska služba će prestati da bude ono što je danas: unosna destinacija za falange istrošenih političara i režimskih favorita," zaključio je Koprivica.

Bonus video: