Pejović: Vidljivi rezultati rada državne uprave

"Istakavši da na pragu pete godišnjice pristupnih pregovora, Crna Gora ima 28 otvorenih poglavlja, ministar Pejović je poručio da se sad vide rezultati svega onoga što je državna uprava uložila u proteklih nekoliko godina nakon što je počela otvarati poglavlja i ispunjavati kriterijume kako bi se ova poglavlja zatvorila“, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova
92 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Mep.gov.me
Aleksandar Pejović, Foto: Mep.gov.me
Ažurirano: 22.06.2017. 17:13h

Rezultati rada državne uprave u proteklih nekoliko godina, nakon što je Crna Gora počela da otvara poglavlja i ispunjava kriterijume za njihovo zatvaranje, su vidljivi, ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Fondacije Konrad Adenauer, a povodom otvaranja pregovora u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i privremenog zatvaranja pregovora u poglavlju 30 – Vanjski odnosi, danas je održan radni doručak s novinarima.

"Istakavši da na pragu pete godišnjice pristupnih pregovora, Crna Gora ima 28 otvorenih poglavlja, ministar Pejović je poručio da se sad vide rezultati svega onoga što je državna uprava uložila u proteklih nekoliko godina nakon što je počela otvarati poglavlja i ispunjavati kriterijume kako bi se ova poglavlja zatvorila“, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

On je, kako se navodi, naglasio da su, od preostalih pet poglavlja, ispunjena početna mjerila u četiri, odnosno završene sve procedure sa crnogorske strane, dok je u poglavlju 8 – Konkurencija preostalo donošenje Zakona o kontroli državne pomoći i Zakona o zaštiti konkurencije.

Ministar je, kako je saopšteno, poručio da će, ispunjavanjem i tog, posljednjeg mjerila, Crna Gora realizovati sve obaveze potrebne za otvaranje pregovora i ući u novu fazu rada na ispunjavanju završnih mjerila i zatvaranju poglavlja.

Šef Radne grupe za 30. poglavlje, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Šćepanović, istakao je da zatvaranjem poglavlja nije završen posao u ovoj oblasti, te da nas očekuju izmjene zakona u dijelu propisa vezanih za vanjsku trgovinu, kao i donošenje Zakona o humanitarnoj i razvojnoj pomoći.

"Primjenjivanjem evropske politike primjenjujemo kompletnu trgovinsku politiku, što znači da će danom pristupanja, Crna Gora staviti van snage svoje sporazume o slobodnoj trgovini, bilateralne i investicione sporazume i prihvatiće evropsku politiku. To znači da je u periodu do članstva potrebno nastaviti s usklađivanjem našeg zakonodavstva, i upoznati naše trgovce s velikim brojem bilateralnih sporazuma koje je zaključila Evropska unija (EU)“, rekao je Šćepanović.

Šefica Radne grupe za 22. poglavlje, načelnica Direkcije za koordinaciju podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova, Ivana Vujošević, rekla je da u ovom poglavlju predstoji dalji rad na definisanju institucionalnog okvira za upravljanje strukturnim fondovima EU, sa jasno podijeljenim nadležnostima i definisanim odgovornostima, kao i jačanje administrativnih kapaciteta, kroz donošenje planova razvoja institucija i planova obuka zaposlenih u tim institucijama.

Ona je kazala da se, u pripremama za strukturne i investicione fondove EU, Crna Gora oslanja na iskustva i znanja koja stiče u korišćenju pretpristupnih fondova EU – IPA, u čemu se dosad pokazala veoma uspješnom i iznijela očekivanje da će se dobri rezultati nastaviti i ubuduće.

"S obzirom na to da kao država težimo podsticanju ulaganja i diversifikaciji potencijala za razvoj, strukturne i investicione fondove, EU vidimo kao izvanrednu priliku i potporu opštoj razvojnoj politici Crne Gore“, poručila je Vujošević.

Govoreći o 1. poglavlju – Sloboda kretanja robe, načelnica Direkcije za infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomije, Ana Martinović, navela je da je cilj Crne Gore da u što većoj mjeri harmonizuje nacionalno sa zakonodavstvom EU, kako bi se obezbijedilo uklanjanje barijera u trgovini.

Martinović je podsjetila da je, u cilju ispunjenja početnih mjerila, Crna Gora donijela Strategiju za primjenu pravne tekovine u okviru 1. poglavlja, istakavši da ovaj dokument predstavlja osnov za dalju dinamiku donošenja i usaglašavanja zakonodavstva.

"Nakon harmonizacije zakonodavstva, osnovni cilj je da se našoj privredi omogući da se pripremi za ono što ih čeka na evropskom tržištu“, poručila je Martinović.

Bonus video: