Mogerini: Približavanje Zapadnog Balkana EU prioritet

Ona je rekla da je "veoma impersivan" nivo posvećenosti Zapadnog Balkana EU, gdje, prema njenim riječima, istraživanja javnog mnjenja govore o povjerenju u EU koje je "veće nego i pojedinim državama članicama"
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 20:09h

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije (EU), Federika Mogerini poručila je da će približavanje Zapadnog Balkana toj organizaciji biti jedan od dva prioriteta njenog rada u narednom periodu.

Ona je ocijenila da je to pitanje od strateškog interesa za EU, ali i da je to finalizacija ideje o ujedinjenom kontinentu.

Mogerini je, govoreći na godišnjoj konferenciji Instituta za bezbjednosne studije o EU globalnoj strategiji naglasila da će pored rada na bezbjednosti i odbrani EU njen drugi prioritet u naredne dvije godine biti da "svih šest zemalja Zapadnog Balkana približi EU" i da se to osigura kao nepovratan proces.

"Ne govorim to zato što Balkan vidim kao najproblematičniju oblast našeg regiona, već zato što mislim da je to područje sa najviše potencijala", naglasila je Mogerini, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da je "veoma impersivan" nivo posvećenosti Zapadnog Balkana EU, gdje, prema njenim riječima, istraživanja javnog mnjenja govore o povjerenju u EU koje je "veće nego i pojedinim državama članicama".

Mogerini je naglasila da je do kraja mandata ove Evropske komsiije ostalo još dvije godine i da to daje dovoljno vremena da se njen cilj o nepovratnom približavanju Balkana EU finalizuje.

”Mislim da je to ostvarivo u godinama koje su pred nama. To je i pitanje i strateškog interesa za EU, a taj interes vidimo kada govorimo o borbi protiv terorizma, o migracijama, ekonomskim investicijama, međusobnoj pozvezanosti", kazala je Mogerini.

Bonus video: