Darmanović: Crna Gora uvažava duhovni i moralni ugled Svete Stolice

"Darmanović je uručio državnom sekretaru Parolinu pismo crnogorskog predsjednika Vlade Duška Markovića kojim ga poziva da u narednom periodu posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno", saopšteno iz MVP
53 pregleda 17 komentar(a)
papa Franjo, Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
papa Franjo, Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 21.06.2017. 13:58h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje se susreo sa papom Franjom i imao odvojene sastanke sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice, i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.

"Tokom susreta sa papom Franjom, Darmanović je istakao da Crna Gora izuzetno uvažava duhovni i moralni ugled Svete Stolice i njenu aktivnu i konstruktivnu ulogu u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, ekoloških i drugih pitanja. Pozitivno je vrednovao zalaganje pape Franja za mir, pravdu i jednakost među ljudima, jačanje uloge porodice i vladavine prava, njegovu borbu protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala, kao i aktivnosti na planu upućivanja pomoći nerazvijenim zemljama i siromašnima", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se dodaje na sastanku sa državnim sekretarom Parolinom izraženo je obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Svete Stolice, koje, kako je konstatovano, karakteriše odsustvo otvorenih pitanja, kao i suštinski i intenzivan politički dijalog na visokom i najvišem nivou.

"Darmanović je uručio državnom sekretaru Parolinu pismo crnogorskog predsjednika Vlade Duška Markovića kojim ga poziva da u narednom periodu posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Razgovarano je i o neophodnosti dosljednog poštovanja tradicionalnih društvenih vrijednosti i uvažavanja različitosti i, u tom kontekstu, intenziviranja ekumenskog dijaloga. Na sastanku Darmanovića sa Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, iskazana je obostrana zainteresovanost za realizaciju inicijative otvaranja rezidentnog predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori i ocijenjeno da bi to predstavljalo dodatni impuls daljem unapređivanju bilateralnih odnosa na svim nivoima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su dvije strane konstatovale da implementacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja solidnu osnovu za dalje produbljivanje i jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih veza dvije države.

"Tokom razgovora, razmijenjena su i mišljenja o modalitetima daljeg pospješivanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa - kulture, arhivistike i religioznog turizma", zakjljučuje se u saopštenju.

Bonus video: