Filipović: Članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja najznačajniji događaj od obnove državnosti

Filipović je istakao da će Crna Gora za stolom za kojim se donose najbitnije političko-odbrambene odluke, zastupati politiku otvorenih vrata, uz ohrabrivanje zemalja regiona da slijede crnogorski put reformi
68 pregleda 3 komentar(a)
František Mičanek, Slobodan Filipović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
František Mičanek, Slobodan Filipović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 20.06.2017. 13:04h

Članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja najznačajniji događaj od obnove državnosti i velika je privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti, ocijenio je državni sekretar Slobodan Filipović.

On je to kazao na otvaranju brifinga koji su za članove Delegacija NATO Odbrambenog koledža iz Rima, na čelu sa dekanom, brigadnim generalom u penziji, Františekom Mičanekom, održali predstavnici Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da su u Delegaciji NATO odbrambenog koledža 62 polaznika Višeg kursa (Senior Course), visoki oficiri i državni službenici zemalja članica NATO i partnera.

Filipović je istakao da će Crna Gora za stolom za kojim se donose najbitnije političko-odbrambene odluke, zastupati politiku otvorenih vrata, uz ohrabrivanje zemalja regiona da slijede crnogorski put reformi.

„Samo na taj način osiguraćemo bezbjednost u ovom području“, kazao je Filipović.

On je naglasio značaj podrške u unapređivanju crnogorskih kapaciteta i sposobnosti od institucija NATO nadležnih za edukaciju rukovodećeg vojnog i civilnog kadra.

„Jedna od tih institucija svakako je NATO Odbrambeni koledž. Saradnja je uspostavljena u decembru 2013. godine, nakon čega je uslijedilo učešće naših predstavnika na kursevima rezervisanim za partnere“, podsjetio je Filipović.

On je predstavio ključne korake Crne Gore na planu evro-atlantskih integracija proteklih 11 godina, kao i doprinos NATO Odbrambenog koledža edukaciji na planu jačanja kolektivne bezbjednosti.

Filipović je kazao da je posebno zadovoljan što Crna Gora ima priliku da polaznike Višeg kursa ugosti u svojstvu NATO članice.

Filipović i Mičanek su na zasebnom sastanku razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Ministarstva odbrane i NATO koledža iz Rima.

Filipović je kazao da je Crna Gora svjesna značaja programa obuke Koledža, i da se u Ministarstvu razmatra učešće crnogorskih predstavnika u navedenim programima, kako bi i na taj način doprinijeli ciljevima i misijama Alijanse.

Posjeta NATO odbrambenog koledža Crnoj Gori se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa. NATO odbrambeni koledž ima status diplomatske misije, a dekan Koledža status šefa diplomatske misije.

Bonus video: