Aleksić: Protest zbog diskriminacije građana koji govore srpskim jezikom i koriste ćirilicu

„Od direktora, sekretara i razrednih strarješina dobijaju objašnjenja da nijesu tehnički opremljeni i da nemaju formulare. Sve se radi da se ne ispoštuje zakonska i ustavna obaveza ravnopravnosti ćirličnog i latiničnog pisma, kako to predviđa Ustav Crne Gore“, saopštio je Aleksić
62 pregleda 36 komentar(a)
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.06.2017. 17:20h

Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić najavio je da će u ponedjeljak ispred Ministarstva prosvjete biti održan protest zbog, kako je rekao, diskriminacije građana koji govore srpskim jezikom i koriste ćirilicu.

Aleksić je kazao da se oni koji na kraju godine traže da im se svjedočanstva ispišu na ćiriličnom pismu suočavaju sa problemom.

„Od direktora, sekretara i razrednih strarješina dobijaju objašnjenja da nijesu tehnički opremljeni i da nemaju formulare. Sve se radi da se ne ispoštuje zakonska i ustavna obaveza ravnopravnosti ćirličnog i latiničnog pisma, kako to predviđa Ustav Crne Gore“, saopštio je Aleksić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će u ponedeljak u 12 sati ispred Ministarstva prosvjete biti održan protestni skup na kome će biti predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu (DF) , kulturnih i naučnih ustanova, kao i nevladinih organizacija koje se bave tim pitanjem.

„Mi na taj skup zovemo sve one koji su za slobodu, demokratiju, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i građanskih prava da nam se pridruže, jer to je stvar poštovanja ustava i osnovnih ljudskih i građanskih prava“, poručio je Aleksić.

On je saopštio da su poslanici DF-a uputili zahtjev ministru prosvjete, Damiru Šehoviću da, shodno ustavnim propisima i zakonskim normama, izda jasno i nedvosmisleno uputstvo ili preporuku direktorima, sekretarima i školskom osoblju da se, kako je rekao Aleksić, omogući poštovanje Ustava i da se onima koji to žele omogući svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Profesorica Gordana Porobić Krcunović ocijenila je da su u Crnoj Gori diskriminisani govornici srpskog jezika, odnosno oni koji su se opredijelili za ćirilicu kao svoje pismo.

„Ovakvom diskriminacijom se krši Ustav i zakon Crne Gore“, smatra ona.

Prema njenim riječima, većina u Crnoj Gori se, prema posljednja dva popisa, opredijelila za srpski jezik.

„To je presedan, da je nešto što je većinsko, diskriminisano“, kazala je Porobić Krcunović.

Vladislav Bojović iz DF-a pozvao je Šehovića da se obrati javnosti povodom ove, kako je rekao, brutalne diskrimiancije nad korisnicima ćiriličnog pisma i srpskog jezika.

„Pozivamo Šehovića da javno saopštio da li je on naložio ovaj najnoviji oblik zatiranja ćirilice i manipulacije svjedočanstvima ili je takvu vrstu direktive dobio od premijera Duška Marković", poručio je Bojović.

On je ocijenio da je "čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore".

Bonus video: