Poša: Crna Gora će ispuniti i treći cilj ako nastavi ovim tempom

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Poša je rekao da Crna Gora nije samo izradila planove za budućnost, već ih je i realizovala
108 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Kristijan Poša, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Kristijan Poša, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.06.2017. 18:27h

Crna Gora je članstvom u Sjevenoatlantskoj alijansi ostvarila važan strateški cilj, koji doprinosi i stabilnosti Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na posljednjem sastanku ambasadora država članica Alijanse akreditovanih u Crnoj Gori.

Ambasador Mađarske, Kristijan Poša, koji je u svojstvu predstavnika kontakt zemlje za NATO bio domaćin sastanka, kazao je da je Crna Gora već 2006. javno promovisala svoje vanjskopolitičke ciljeve – njegovanje dobrosusjedskih odnosa i put prema Evropskoj uniji (EU) i Alijansi.

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Poša je rekao da Crna Gora nije samo izradila planove za budućnost, već ih je i realizovala.

„Od tri glavna cilja, dva su već ispunjena. Ostaje samo integracija u EU. I treći će biti ispunjen ako Crna Gora bude nastavila ovim tempom. Imate bezrezervnu podršku Mađarske, a vjerujem i ostalih“, poručio je Poša.

Premijer Duško Marković, koji je bio počasni gost na sastanku, kazao je da vjeruje da će Crna Gora, sa članicama Alijanse iz regiona, dati novi impuls rješavanju regionalnih pitanja i nastojati da svojim primjerom i uticajem doprinese učvršćivanju mira i stabilnosti.

„Promovisaćemo nastavak politike proširenja, bićemo i dalje veoma aktivni u radu takozvanog Formata A5 (Atlantske povelje) što će, vjerujem, snažno doprinositi daljem širenju evroatlantske porodice“, rekao je Marković.

On se zahvalio državama članicama na brzoj ratifikaciji Pristupnog protokola, a posebno diplomatama država NATO-a u Crnoj Gori, kako sadašnjim tako i prethodnim.

„Dok je više ambasadora istaklo odličnu saradnju sa državnim organima Crne Gore tokom procesa evroatlantske integracije naše zemlje“, kaže se u saopštenju.

Marković je, kako se navodi, rekao da Crna Gora posebnu zahvalnost duguje Sjedinjenim Američkim Državama na strateškom partnerstvu.

„Premijer je ponovio ranije izrečeni stav da naša zemlja sada prioritet stavlja na evropske integracije, dok je više ambasadora istaklo podršku Crnoj Gori u tom procesu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: