Marković: Odluka o članstvu u NATO ne može biti dovedena u pitanje, dio opozicije mnogo galami

"Tokom trajanja dijaloga, bili smo veoma transparentni i on je bio u potpunosti javan. Predstavili smo i dobre i loše strane članstva u NATO. I sada vam mogu reći da velika većina građana podržava članstvo u NATO", rekao je Marković
69 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Politico, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Politico, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.06.2017. 14:29h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da je odluka Crne Gore da pristupi NATO savezu uslijedila nakon javnog dijaloga sa opozicijom, da odluka ne može biti dovedena u pitanje, kao i da u vezi sa tim od dijela opozicije dolazi mnogo galame, ali manjka argumenata.

"Tokom trajanja dijaloga, bili smo veoma transparentni i on je bio u potpunosti javan. Predstavili smo i dobre i loše strane članstva u NATO. I sada vam mogu reći da velika većina građana podržava članstvo u NATO. Naime, dvije trećine poslanika koji su trenutno u Parlamentu podržavaju NATO. Dio poslanika bojkotuje rad Parlamenta od izbora održanih 16. oktobra. Dakle, što se tiče ireverzibilnosti ove odluke, moram da kažem da je ova odluka trajna. Ne može se dovesti u pitanje i u potpunosti je nepovratna. Nismo je donijeli ad hoc. Donijeli smo je prije više od 10 godina i držaćemo se nje. Što se tiče opozicije, mnogo galame dolazi sa njihove strane, ali oni nemaju nikakvih argumenata. Nemaju čvrstih činjenica koje bi mogle da iskoriste da oslabe našu odluku", rekao je Marković u intervjuu Magazinu "Politico" datom tokom prošlonedjeljnog boravka u Vašingtonu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Govoreći o protivljenju Rusije članstvu Crne Gore u NATO, Marković je rekao da je Crna Gora još prilikom obnove nezavisnosti javno definisala članstvo u NATO i Evropskoj uniji kao strateške ciljeve, da Rusija nije ni na koji način reagovala na to do finalizacije procesa crnogorske evroatlantske integracije što je koincidiralo sa najnižim nivoom odnosa Rusije sa SAD i EU, i da Crna Gora ničime nije doprinjela sadašnjem stanju odnosa.

"Ovo je zapravo put koji smo izabrali. To je bio ključni prioritet u našoj vanjskoj politici. Mi smo postavili kao naše prioritete članstvo u NATO i EU i to nije bila neka vrsta skrivene agende. O tome smo već bili obavijestili sve naše prijatelje, sve naše saveznike, ali i one koji se ne slažu sa našom orjentacijom i našim ciljevima. Naime, mi smo 2006. godine, kada je obnovljena nezavisnost, u Deklaraciji o nezavisnosti, koja je usvojena u našem Parlamentu, jasno definisali ciljeve. Dakle, u ovoj Deklaraciji postoje odredbe koje kažu da će NATO i EU biti krajnji ciljevi naše državne politike. Ništa ni od koga nismo krili i tada Ruska Federacija nije postavljala nikakva pitanja o ovim stvarima", kazao je Marković.

On je rekao da je Crna Gora tokom posljednjih pet godina, vodila pregovore, izradila akcione planove o članstvu, koji su objavljivani na godišnjem nivou.

"Vodili smo dijalog sa NATO. I Rusiji to nije smetalo. Nisu postavljali bilo kakva pitanja. Tako da je ovaj trenutak pristupanja Crne Gore NATO veoma specifičan u smislu geopolitičke situacije. To je trenutak koji koincidira sa odnosima između NATO i Rusije, a takođe i Evropske unije i Rusije koji su trenutno na najnižoj tački. Naime, finalizacija članstva u NATO koincidira sa narušenim odnosima između EU i Rusije nakon aneksije Krima i ruskog udara na Ukrajinu. Takođe, ovo je trenutak kada su odnosi između Rusije i NATO gori nego ikada. Isto važi i za odnose između SAD i Rusije. Sada su ti odnosi manje produktivni nego ikada ranije i sve ovo ima dosta uticaja na nas. Žao nam je zbog odluke Rusije i zbog njenog stava, ali to nije naša odgovornost. Nismo željeli da izazovemo takve reakcije sa ruske strane. Ruski političari su za to odgovorni. Ovakvo ponašanje Rusije nije demokratsko, nije u skladu sa demokratskim standardima, sa političkim standardima. Ali neće ugroziti naš put. Mi moramo sami da odlučujemo o svojoj sudbini. Mnogo vremena smo izgubili lutajući jer imamo veoma negativno nasljeđe iz prošlosti. Naša zemlja dosta zaostaje za Evropom i mi u stvari moramo da uradimo sve što je u našoj moći da poboljšamo kvalitet života naših građana. Ovo je naše prirodno pravo i oko toga se svi slažemo" rekao je Marković.

Premijer je ocijenio da Rusija nema čvrstih argumenata za svoje aktivnosti jer Crna Gora ne predstavlja nikakvu prijetnju po Rusiju.

"Crna Gora u NATO nije prijetnja za Rusiju. Crna Gora u NATO može samo da pogoduje miru i stabilnosti, širenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Rusija je uvijek bila naš tradicionalni prijatelj, ali, uprkos tome, ne razumije ovaj posljednji korak koji smo napravili. Nismo očekivali takvu reakciju i Rusija nema nema nikakvo pravo da se miješa u volju naših građana i njihov izbor", rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori u vezi sa aktivnostima protiv članstva Crne Gore u NATO, premijer je izrazio uvjerenje da će sudski proces dati pravi odgovor na ono što se događalo.

"Rusko miješanje u politička dešavanja u Crnoj Gori ogleda se u pripremanju terorističkog napada. Trenutno se u Crnoj Gori vodi sudski postupak. Imamo čvrste dokaze, neosporne činjenice koje ne mogu biti dovedene u pitanje i vjerujemo da će sudski proces dati pravi odgovor na sva pitanja koja su trenutno aktuelna", rekao je Marković.

On je kazao i da vjeruje da će Rusija promijeniti stajalište.

"Crna Gora je sada u NATO i ta činjenica se ne može osporiti. Članstvom u NATO osigurali smo svoj suverenitet i svoju nezavisnost, naše pravo da upravljamo svojom sudbinom. Rusija mora da shvati da ovo treba prihvatiti. Nakon jučerašnjeg istorijskog dana, moramo da pošaljemo poruku da želimo da budemo uključeni u dijalog a ne u sukob. Mi se ne bojimo i nadamo se da će se stav Rusije promijeniti. Oni će prihvatiti neospornu činjenicu da je Crna Gora članica NATO i pristaće na dijalog sa nama", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je iz nastupa potpredsjednika SAD Majka Pensa jasno da su SAD privržene vrijednostima i ciljevima NATO.

"SAD nisu promjenile svoj stav kada je u pitanju NATO. SAD još uvjek vjeruju u ciljeve i vrijednosti Alijanse. Potpredsjednik Pens se obratio na sinoćnjoj gala večeri održanoj u Atlanskom savjetu i jasno istakao da SAD ostaju privržene poštovanju Člana 5 Vašingtonskog ugovora, da ostaju privržene modelu odbrane po principu svi za jednog, jedan za sve. Potpredsjednik Pens je, u ime predsjednika Trampa, rekao da kako prijetnje i broj protivnika rastu, tako bi trebalo da rastu snaga NATO i solidarnost unutar Alijanse. Vjerujemo da će u budućnosti Alijansa raditi u pravcu održavanju mira i stabilnosti, a nikako u pravcu izazivanja konflikata, posebno ne oružanih sukoba", rekao je Marković. Ponovio je da Crna Gora, nakon učlanjenja u NATO prioritetom smatra članstvo u EU što bi prema trebalo da se dogodi za najviše pet godina.

"Moramo da napravimo pomak. Moramo da usmjerimo našu adminstraciju da radi na nekim pitanjima koja se tiču finansija. Moramo da radimo na poboljšanju makroekonomske stabilnosti. Moramo da radimo na unapređenju ekonomskih parametara. Moramo da radimo na novom prioritetima koje je Vlada postavila. Kao premijer, sve ovo ću u potpunosti podržavati", zaključio je Marković.

Bonus video: