DPS i HGI skidaju imunitet Medojeviću?

Članovi Administrativnog odbora su šest poslanika DPS-a i jedan HGI, isti odbor podržao jednoglasno skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću
72 pregleda 17 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.06.2017. 05:26h

Šest poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan predstavnik Hrvatske građanske inicijative danas će odlučivati o skidanju imuniteta poslaniku Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću, po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva prema kojem se traži uzimanje poslaničkog imuniteta kako bi se protiv Medojevića pokrenuo krivični postupak i odredio pritvor. Taj odbor je u februaru jednoglasno podržao skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Istovremeno, pristalice DF-a će se okupiti na protestu ispred zgrade Skupštine.

Specijalni tužilac, Milivoje Katnić, sumnjiči Medojevića, lidera Pokreta za promjene (PzP), za organizovanje kriminalne grupe za pranje novca, zajedno sa preduzetnikom iz Bosne i Hercegovine Momirom Nikolićem.

U zahtjevu za skidanje poslaničkog imuniteta radi krivičnog gonjenja i hapšenja dostavljenom Skupštini, navodi se da je Medojević sa Nikolićem “sačinio kriminalni plan” za pranje novca koji je Nikolić stekao legalno, ali nije platio porez. Novac je, kako se navodi, stečen nezakonitom konverzijom deviza, i "pribavljen radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore". Predsjednik parlamenta Ivan Brajović je zahtjev upućen Skupštini uputio Administrativnom odboru na dalje postupanje.

Iz DF-a su pozvali svoje pristalice da se u 13 časova, kada počinje sjednica Administrativnog odbora, u znak protesta okupe ispred parlamenta. Mreža žena PzP-a iz Pljevalja juče je pozvala građane da organizovanim prevozom dođu do Podgorice kako bi se pridružili protestu. Odbornici DF-a u Skupštini Glavnog grada tražili su odlaganje današnje sjednice kako bi se pridružili protestu. Oni su pozvali i odbornike iz drugih opozicionih partija da se pridruže protestu ispred parlamenta.

U subotu su Savez evropskih konzervativaca i reformista (ACRE) i Međunarodna demokratska unija (IDU) uputili pismo podrške PzP-u, u kojem se izražava zabrinutost zbog “politički motivisane istrage koja se vodi protiv Medojevića”.

Bonus video: