Brajović: Neupitno opredjeljenje regiona da bude dio EU

On je istakao da su se države regiona, kroz sukobe, nerazumijevanja, kroz traženje i očuvanje svog identiteta i preuzimanje odgovornosti za sopstvenu sudbinu, uvjerile da su upućene jedne na druge
3 komentar(a)
Ivan Brajović, Gordan Jandroković, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Gordan Jandroković, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2017. 14:41h

Zajedničko za sve države regiona je neupitno opredjeljenje da postanu dio Evropske unije (EU), i da ulažu napore da se suoče sa svim izazovima na tom putu, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović. Brajović predvodi delegaciju Skupštine Crne Gore na Četvrtom zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Zagrebu. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Brajović je danas govorio na temu „Povezivanje – Saradnja – Komunikacija – put naprijed“. On je kazao da je „ono što je zajedničko za sve države regiona neupitno opredjeljenje da postanu dio EU i da ulažu napore da se, kroz reformske procese, suoče sa svim izazovima koji se na tom putu nalaze“. „Razumijemo, takođe, da i naši evropski partneri prolaze kroz proces transformacije, i da u ovom trenutku imaju možda drugačije prioritete. Međutim, važno je da svi budemo svjesni činjenice da vitalnost svake organizacije zavisi od svježine ideja i obogaćivanja novim iskustvima, koje proces proširenja neupitno donosi“, ocijenio je Brajović.

On je istakao da su se države regiona, kroz sukobe, nerazumijevanja, kroz traženje i očuvanje svog identiteta i preuzimanje odgovornosti za sopstvenu sudbinu, uvjerile da su upućene jedne na druge. „Da smo jedni drugima najbliži i da, bez sumnje, imamo minimum zajedničkih interesa koje možemo realizovati i imati jedan glas kada nastupamo prema širem regionu Evrope“, dodao je Brajović. U delegaciji crnogorskog parlamenta su, pored Brajovića, i poslanici Milorad Vuletić i Radule Novović. Tokom bilateralnog susreta sa predsjednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem, Brajović je pozdravio imenovanje međuparlamentarne hrvatsko-crnogorske grupe prijateljstva u januaru u Saboru. On je ocijenio da će jačanje međuparlamentarne saradnje dati dodatni impuls već odličnim bilateralnim odnosima dvije države. „Naša je obaveza da, kao izabrani predstavnici građana, svakodnevno osnažujemo međusobnu saradnju koja u sadašnjem okviru, takođe, može poslužiti kao sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane“, kazao je Brajović. Jandroković je, u ime svih zastupnika hrvatskog Sabora, čestitao Crnoj Gori na velikom, strateškom cilju koji je ostvaren – ulasku u NATO. On je, kako se navodi u saopštenju, istakao je da će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve što može kako bi Crna Gora što prije postala i članica EU. Jandroković je dodao da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe u Crnu Goru.

Bonus video: