Svjetski političari podržavaju PzP: Zabrinuti za Medojevića

IDU i ACRE su najmoćnije političke međunarodne organizacije koje okupljaju stranke desnog centra, a čije su članice vladajuće partije u SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Indiji, Južnoj Koreji, Švedskoj, Islandu, Norveškoj, Poljskoj…
94 pregleda 16 komentar(a)
ACRE, Foto: ACRE
ACRE, Foto: ACRE
Ažurirano: 10.06.2017. 14:20h

Savez evropskih konzervativaca i reformista (ACRE) i Međunarodna demokratska unija (IDU) podržavaju Pokret za promjene i izražavaju duboku zabrinutost zbog politički motivisane istrage koja se vodi protiv lidera Pokreta za promjene, Nebojše Medojevića, stoji u saopštenju za medije Saveza evropskih konzervativaca i reformista.

Oni su podsjetili da je u zahtjevu upućenom Skupštini Crne Gore ranije ove sedmice, Specijalni tužilac je zatražio da se Nebojši Medojeviću skine poslanički imunitet, kako bi bio uhapšen i krivično gonjen, a da su direktor Pokreta, Dejan Vujisić, tehnički sekretar Željko Šćepanović, Gordan Konatar, i Momir Nikolić, već u pritvoru od 15. maja.

"U ovoj fazi, ACRE i IDU smatraju da je ovo politički motivisan i koordinisan napad na opoziciju u Crnoj Gori. Lider PZP-a, Nebojša Medojević tvrdi da se ‘Politički progon vodi protiv PZP-a, a da je naredbu za to Specijalnom tužiocu dao premijer Crne Gore’," stoji u saopštenju ACRE.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore će o zahtjevu specijalnog tužioca za skidanje imuniteta raspravljati na sjednici zakazanoj za 12. jun, nakon čega će uslijediti i glasanje o istom.

"ACRE i IDU naglašavaju ozbiljnost skidanja poslaničkog imuniteta, i pozivaju na transparentnost i punu pažnju kod sprovođenja ovog postupka. ACRE i IDU nastavljaju da podržavaju Nebojšu Medojevića, i svoju članicu Pokret za promjene, i nastaviće pomno da prate ovu situaciju,“ ističe se u saopštenju.

IDU i ACRE su najmoćnije političke međunarodne organizacije koje okupljaju stranke desnog centra, a čije su članice vladajuće partije u SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Indiji, Južnoj Koreji, Švedskoj, Islandu, Norveškoj, Poljskoj…

IDU je najveća svjetska porodica demokratskih stranaka, i jedina globalna partijska organizacija koja ima članove sa svih kontinenata, i koja okuplja 80 stranaka iz više od 60 zemalja, kao i 6 regionalnih stranačkih porodica i više specijalističkih asocijacija, dok je ACRE najbrže rastuća politička organizacija, koja u Evropskom parlamentu ima treći po veličini poslanički klub, sa 75 poslanika iz 17 evropskih partija. Pored toga, ona sada ima i sedam regionalnih stranačkih porodica, među kojima su i Republikanska stranka iz SAD, Kanadska konzervativna partija, LIKUD pokret iz Izraela, Liberalna partija Australije i drugi…

Pokret za promjene je jedina stranka u Crnoj Gori koja je punopravan član ovih organizacija, i koja već godinama ima značajnu međunarodnu saradnju sa ovako respektabilnim političkim subjektima.

Bonus video: