Lekić najavio prekid bojkota Skupštine: Uvažavamo činjenicu da su se drugi vratili

"Određene opozicione kolege su se odlučile za povratak u Skupštinu. Vjerujemo da je sve to iz razloga uskostranačkih interesa, odnsono podizanja rejtinga koji je očigledno u padu", kazao je Mileta Radovanić iz GP URA
115 pregleda 27 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Printscreen (YouTube)
Miodrag Lekić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.05.2018. 17:31h

U crnogorskoj skupštini, uskoro će, opet biti više od dvije trećine poslanika. Bojkot parlamenta koji je počeo nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, prvi su prekinuli poslanici DF. Vratili su se u skupštinske klupe prošle jeseni, da bi opet prije dva mjeseca napravili pauzu, zbog hapšenja njihovg poslanika Milana Kneževića.

"Nakon što Milan Knežević izađe iz zatvora i naši poslanici će se vratiti u crnogorski parlament, i tamo ćemo bez bilo kakve cenzure svim građanima jasno saopštiti, imenom i prezimenom, sve one koji su učestvoavli u sinhornizovanoj akciji protiv DF i koji su, slabeći DF jačali DPS“, kazao je Marko Kovačević iz Demokratkog fronta.

U međuvremenu u Parlament su se vratili nezavisni poslanici, Aleksandar Damjanović, Goran Danilović i Goran Radonjić. Nakon nedjeljnih lokalnih izbora, i lošeg opozicinog rezulata, povratak najavljuju i ostali. Prvo je to uradio SDP, pa onda i Demos. Lider te partije, Miodrag Lekić, kaže da je uvjeren da je politika bojkota bila opravdana, ali da sada imamo novu situaciju, kada se praktično više od pola opozicije već vratilo u parlament.

„Mislim da je bilo bolje da nastavimo bojkot, ali uvažavamo činjeenicu da su se drugi vratili, da oni imaju pravo da to učine, i da bojkot u takvim uslovima, nema onu snagu, koju je imao na početku. Zato ćemo vrlo brzo da preispitamo i vrlo brzo donesemo odluku da se Demos vrati u parlament, i ja mislim da će ta odluka biti uskoro usvojena“, rekao je Lekić.

Ipak, ima i onih koji ne odustaju od bojkota. U Demokratskoj Crnoj Gori kažu da se neće vraćati u parlament, da je za njih data riječ ravna zakonu, i ponavljaju da nema povratka u skupštinske klupe sve dok se ne ispune zahtjevi opozicije u vezi sa stvaranjem uslova za iole fer, slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori. Istog stava su i u Građasnkom pokretu URA. Kažu, oni će biti posljednja partija koja će se odlučiti na takav korak.

"Određene opozicione kolege su se odlučile za povratak u Skupštinu. Vjerujemo da je sve to iz razloga uskostranačkih interesa, odnsono podizanja rejtinga koji je očigledno u padu. Na žalost trebalo je da oko ovakvih pitanja i krupnih koraka, imamo opozicioni konsenzus, jer bi svima trebalo da bude prioritet smjena ovakvog režima i ovakvog DPS-a“, kazao je Mileta Radovanić iz GP URA.

Lider SNP Vladimir Joković, priznaje da bojkot parlamenta nije urodio plodom, i da je moguće da su izborni rezultati posljedica nedjelovanja cijele opozicije u Skupštini, ali kaže da se njihov poslanički klub nalazi u specifičnoj situaciji, te da o povratku trenutno ne razmišljaju. Skupština Crne Gore sada broji 81-og poslanika. Kako trenutno stoje stvari, van skupštinskih klupa ostaće samo njih 10 – osam iz redova Demokrata i dvojica iz Građanskog pokreta Ura.

Bonus video: