Bošković: Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik

Kemp je, kako je saopšteno, zahvalila na trudu koji je crnogorska strana uložila u afirmaciju i produbljivanje odnosa dvije države na planu odbrane
137 pregleda 7 komentar(a)
Predrag Bošković, Alison Kemp, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Alison Kemp, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.06.2017. 15:38h

Crna Gora je ostvarivanjem primarnog spoljno-političkog cilja dokazala da je kredibilan i pouzdan saveznik koji će nastojati da kao članica Alijasne doprinese stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je danas, u razgovoru sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici, Alison Kemp, ukazao na veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio značaj aktuelnih projekata, zajedničkih obuka i podrške koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža tom resoru i Vojsci Crne Gore (VCG) u naporima za jačanje kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, odnosa sa javnošću, usavršavanja znanja engleskog jezika, kao i u sveukupnoj modernizaciji VCG.

„Ministar je istakao da je Ministarstvo odbrane prepoznalo značaj profesionalnog usavršavanja pripadnika VCG na obrazovnim institucijama svojih saveznika“, kaže se u saopštenju.

Boškovič je, kako se dodaje, zahvalio na ponudi da se jedan crnogorski oficir uputi na prestižni Kraljevski koledž u Londonu.

„Uz čestitke na članstvu u NATO, Kemp je istakla da su uspješne evroatlantske integracije naše zemlje od značaja za sigurnost i bezbjednost cijelog regiona“, navode iz Ministarstva.

Kemp je, kako je saopšteno, zahvalila na trudu koji je crnogorska strana uložila u afirmaciju i produbljivanje odnosa dvije države na planu odbrane.

Ona je kazala da je uvjerena da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora nastaviti da uspješno sarađuju i kao zemlje saveznice u okviru NATO-a.

Snažan podsticaj za nastavak evropske integracije

Članstvo Crne Gore u NATO-u snažan je podsticaj za nastavak procesa evropske integracije, ocijenjeno je u razgovoru ministar vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva, Alison Kemp.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je danas primio Kemp u nastupnu posjetu, poželio joj uspješan mandat i zahvalio na kontinuiranoj podršci Velike Britanije.

On je kazao da očekuje da će odnosi dvije države nastaviti da se razvijaju kroz jačanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Kemp je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo povodom stupanja na dužnost i istakla da će Velika Britanija nastaviti da podržava reformski proces Crne Gore i ponudila ekspertsku pomoć u cilju realizacije preuzetih obaveza.

„Sagovornici su ocijenili da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja snažan podsticaj za nastavak procesa evropske integracije i ekonomski razvoj zemlje, i da je pristupanjem Savezu Crna Gora obezbijedila sigurnu budućnosti za svoje građane“, kaže se u saopštenju.

Zakon centralno sredstvo za stvaranje stabilne države

Zakon je centralno sredstvo za stvaranje stabilne države, kazala je Kemp, navodeći da je spremna da doprinese reformama u Crnoj Gori i izgradnji snažnih odnosa dvije države. Ona je danas u Podgorici razgovarala sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Zoranom Pažinom. "Uz konstatovanje odličnih bilateralnih odnosa između dvije države potpredsjednik Pažin je izrazio uvjerenje da će tokom svog mandata ambasadorka Kemp podsticati nastavak realizacije postojećih i definisanje novih modela saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka. Navodi se da je, zahvalivši na dosadašnjoj podršci, Pažin izrazio punu spremnost za nastavak partnerstva s Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori po konkretnim pitanjima iz njegove nadležnosti. Kako se navodi, Kemp je istakla da veoma vrijednuje dosadašnju saradnju, i naglasila svoju posvećenost njenom daljem unaprjeđenju na obostrano zadovoljstvo. "Zakon je centralno sredstvo za stvaranje stabilne države i zbog toga je ambasadorka izrazila spremnost da pruži doprinos reformama u Crnoj Gori i izgradnji snažnih odnosa naše dvije države", kaže se u saopštenju. Ističe se da je konstatovana i značajna podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u dugogodišnjoj saradnji Crne Gore sa AIRE centrom iz Londona, organizacijom koja je dala značajan doprinos reformi pravosuđa. "Pažin se posebno zahvalio na dosadašnjoj podršci projektu koji se realizuje u Vrhovnom sudu i izrazio spremnost za saradnju na jačanju pravnog okvira u oblasti građanske materije, posebno građanske kodifikacije i medijacije, kao alternativnog mehanizma za riješavanje sporova", navodi se u saopštenju. Na sastanku je zajednički zaključeno da prepoznate mogućnosti saradnje predstavljaju dobar osnov za nastavak partnerske i otvorene komunikacije u narednom periodu.

Bonus video: