Demos podnio krivične protiv Stijepovića, Kovačević i Stanišića

U Demosu su se na prijavu odlučili nakon što je, prema riječima Radonjića, izostala reakcija nadležnih na poslove finansiranja i izgradnje zgrade i podjele stanova za penzionere u Bulevaru vojvode Stanka Radonjića
55 pregleda 5 komentar(a)
Demos, Goran Radonjić, Foto: Luka Zeković
Demos, Goran Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2017. 17:20h

Odbor Glavnog grada Demosa podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, bivše ministarke Ministarstva rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, kao i protiv vršioca družnosti predsjednika Udruženja penzionera Ilije Stanišića i sekretara Udruženja Puniše Stanišića.

„Sumnjamo na više krivičnih djela, na organizovan način, kojim je učinjena enormna materijalna šteta za budžet Crne Gore, Glavnog grada i Udruženja penzionera Podgorice, odnosno pribavljena je protivpravna imovinska korist“, saopštio je predsjednik Odbora Glavnog grada i poslanik Demosa u Skupštini Crne Gore Goran Radonjić.

U Demosu su se na prijavu odlučili nakon što je, prema riječima Radonjića, izostala reakcija nadležnih na poslove finansiranja i izgradnje zgrade i podjele stanova za penzionere u Bulevaru vojvode Stanka Radonjića.

Radonjić je izjavio da sumnjaju da je protivpravna imovinska korist, od „minimum 500 000 evra“ ostvarena time što je u zgradu neto površine 4.769 kvadrata uloženo 4,5 miliona eura. Navedeno bi, prema riječima Radonjića, značilo da je za kvadrat građevinska cijena iznosila 700 eura, dok se „zna da je prosječna cijena gradnje 350-450 evra po kvadratu“.

Sumnjaju i na izbjegavanje plaćanja poreza, čime je, ocjenjuju, oštećen budžet za iznos poreza na promet nepokretnosti.

„Ugovorom između Udruženja penzionera i izvođača predviđeno je da se svi poslovni prostori, njih 25... daju izvođaču radova, firmi „Kroling“, kao kompenzacija. Međutim stanovi su, suprotno ugovoru, preneseni, ne na izvođača, nego direktno na drugo pravno lice“, rekao je Radonjić, dodajući da su dva prostora, na petom spratu, predviđena da budu vešeraji, dati izvođaču i pretvoreni u stambene prostore, iako zgrada ima dozvolu za četiri sprata.

Osim navedenog, u Demosu Stijepovića optužuju za to što je predložio Skupštini grada, koja je potom usvojila odluku, da se Udruženju penzionera dodijeli 139.000 eura zbog duga, i to, tvrde, bez ikakve dokumentacije.

„Gradonačelniku je neko, u ovom slučaju Udruženje penzionera, dojavio da im treba 139.000 evra i gradonačelnik je galantno dao novac iz budžeta Glavnog grada bez ikakve dokumentacije“, izjavio je Radonjić.

Dodaje da je isto uradila i bivša ministarka koja je Udruženju uplatila 620.000 eura.

„Dužnost je bila i gradonačelnika i tadašnje ministarke da traže i provjere dokumentaciju, a i da izvrše kontrolu načina na koji su sredstva utrošena“, smatra Radonjić.

U ovoj partiji očekuju da će se Specijalno državno tužilaštvo ozbiljno pozabaviti ovom temom, jer ovo nije prva zgrada namijenjena penzionerima.

Krivičnu prijavu Stijepović je nazvao „politikantskim potezom“, te dodao da je Udruženje penzionera više puta demantovalo navode Demosa.

Bonus video: