Mandić: Crna Gora će prva izaći iz NATO

"Većina građana je protiv ulaska zemlje u alijansu, jer su lovački avioni NATO-a bombardovali Crnu Goru još prije nego što su napali Srbiju", rekao je on
128 pregleda 66 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.06.2017. 13:40h

Crna Gora je 5. juna zvanično postala 29. članica NATO-a. Situaciju u zemlji, diplomatsku krizu između Rusije i Crne Gore i planirani referendum o članstvu u NATO-u prokomentarisao je u intervjuu za list „Izvestiя” Andrija Mandić, predsjednik stranke „Nova srpska demokratija” i prvi čovek opozicionog „Demokratskog fronta”.

"Blic" prenosi da prema Mandićevim riječima, Crna Gora nikada nije imala saveznike koji bi joj bili bliži od Rusije i Srbije. Međutim, zemlje NATO-a su godinama ulagale finansijska sredstva u stvaranje antiruske i antisrpske Crne Gore. Sada Crna Gora, kaže Mandić, treba Zapadu da posluži kao „balkanski nosač aviona” u borbi protiv Moskve i Beograda. Oni koji pokušavaju tome da se usprotive i koji se zalažu za očuvanje odnosa sa tradicionalnim saveznicima tretiraju se kao glavni neprijatelji, prenosi Ruska riječ.

"Blic" prenosi da Mandić optužuje vladajuću elitu za izvršavanje svih zadataka dobijenih od zapadnih političara. Crnogorska vlast, po njegovim riječima, dejstvuje u interesu trećih zemalja i ima koristoljubive ciljeve, a svejedno joj je što od sankcija uvedenih Rusiji strada prije svega sama Crna Gora.

U intervjuu je Andrija Mandić istakao da u potpunosti podržava predlog predsjednika društva rusko-srpsko-crngorskog prijateljstva „Slovenski most” Ljubomira Radinovića da se na nivou opština usvoji rezolucija o ukidanju antiruskih sankcija.

"Mi ćemo kao glavna snaga opozicije težiti da deklaraciju usvoje svi organi lokalne uprave u gradovima gdje je opozicija na vlasti. Ukidanje sankcija na nivou opština će biti moćan politički gest. To će doprinijeti prilivu ruskih investicija i turista", rekao je Mandić.

O situaciji u Crnoj Gori

Po Mandićevim riječima, Crna Gora je na ivici građanskih sukoba. Raskol u društvu se produbio povodom ulaska u NATO, a vladajući režim je počeo da koristi oštrije metode za gušenje opozicije. Represije protiv opozicionara postale su rutinska stvar, kaže crnogorski političar. Gruba sila se koristi za rastjerivanje demonstracija koje se održavaju neprekidno, jer se kako kaže, dvije trećine građana protivi pridruživanju alijansi.

"Blic" piše da Zapad podržava Đukanovićev režim i pored toga što crnogorske vlasti krše elementarna građanska prava. Sva tajna Đukanovićeve vlasti se, po mišljenju Andrije Mandića, krije upravo u toj podršci.

"Kada se prije više od godinu dana u parlamentu glasalo o povjerenju vladi, američke diplomate su otvoreno vršile pritisak na jedan dio opozicije sa zahtjevom da podrži Đukanovićevu vladu. SAD žele da na Balkanu imaju još jednu marionetsku državu", izjavio je crnogorski opozicionar.

Šta će biti ako opozicija dođe na vlast?

Opozicija je sada na vlasti u 30 odsto opština (Budva, Kotor, Herceg Novi). U Crnoj Gori će 2018. godine biti održani predsjednički izbori i kampanja za opštinske izbore u preko 10 crnogorskih gradova.

Po Mandićevim riječima, ako opozicija dođe na vlast, ona će prije svega revidirati stav po pitanju NATO-a.

"Većina građana je protiv ulaska zemlje u alijansu, jer su lovački avioni NATO-a bombardovali Crnu Goru još prije nego što su napali Srbiju. Zbog toga ćemo mi poslije smjene vlasti organizovati referendum o članstvu u vojnopolitičkom bloku i tako će Crna Gora biti prva zemlja koja će napustiti NATO", rekao je on.

Pored toga, po Mandićevim riječima, biće ukinute antiruske sankcije i anulirano priznanje nezavisnosti Kosova.

"Naš glavni prioritet će biti obnavljanje odnosa sa Rusijom i Srbijom. Sa druge strane, mi smo spremni da vodimo konstruktivan dijalog sa svim susedima, pa i sa članicama EU i NATO-a ", dodao je predstavnik crnogorske opozicije.

Bonus video: