Krivokapić: Parlament devastiran, zarobljene institucije funkcionišu kao partijski servis DPS

"U ekonomsko-socijalnom dijelu su na sceni dalji udari na životni standard građana i zaštitnički odnos prema tajkunima bliskim vrhu DPS", kazao je predsjednik SDP
8 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Veselko Grubešić, Foto: SDP
Ranko Krivokapić, Veselko Grubešić, Foto: SDP
Ažurirano: 07.06.2017. 15:04h

Aktuelna vlast u Crnoj Gori nema ni politički ni ekonomski odgovor na sistemsku krizu, saopštio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) ranko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz te partije, on se danas susreo se sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, a razgovarali su o političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon finalizacije procesa učlanjenja Crne Gore u NATO.

"U političkoj sferi imamo devastiran Parlament i zarobljene institucije koje funkcionišu kao partijski servis DPS, dok u ekonomsko-socijalnom dijelu su na sceni dalji udari na životni standard građana i zaštitnički odnos prema tajkunima bliskim vrhu DPS. U dijelu borbe protiv korupcije i kriminala imamo epidemiju zastare predmeta kao i odsustvo epiloga brojnih afera i skandala sa štetama koje se mjere stotinama miliona eura, čiji su akteri u vrhu ili oko vlasti", rekao je Krivokapić.

U saopštenju se dodaje da Krivokapić prenio Grubišiću stavove SDP o uzrocima aktuelne sistemske krize koja je paralisala politički sistem, a zemlju dovela u pogubno ekonomsko-socijalno stanje koje ide ka ozbiljnoj dužničkoj krizi i slomu javnih finansija.

"Crna Gora nakon NATO članstva ulazi u novu političku fazu pa je zato SDP svojim Manifestom za okupljanje progresivnih snaga ponudio jasan smjer kretanja političke alternative u cilju demokratske promjene vlasti. SDP-ov Manifest predviđa da se proces promjene vlasti jedino može voditi kroz političku agendu koja će učiniti nespornim Ustavna određenja nezavisne, građanske i evroatlantske Crne Gore koja poštuje svoje preuzete međunarodne obaveze. Za nas su to bazični i nepregovorljivi uslovi na kojima će SDP graditi politička partnerstva u novoj Vladi nakon promjene vlasti", rekao je Krivokapić dodajući da politička alternativa postojećoj autokratiji mora biti jasno profilisana na tim bazičnim principima.

"Svaki drugi pristup koji ove principe dovodi u pitanje u stvari održava status kvo i prepreka je neophodnim političkim promjenama u Crnoj Gori", poručio je Krivokapić.

On se zahvalio Grubešići na partnerskom odnosu i pomoći koju je Hrvatska pružala Crnoj Gori posebno u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.

Bonus video: