Sekulić: Najvažnije je da je veći dio građana bio za ulazak i članstvo Crne Gore u NATO

“I dobro je za Crnu Goru i njene građane da smo posle duže vremena riješili, prije svega, pitanje nezavisnosti, a onda i pitanje euroatlantskih integracija, odnosno ulaska u NATO", ocijenio je Sekulić
15 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2017. 13:21h

Odnosi na političkoj sceni u Crnoj Gori će, nakon ulaska u NATO, biti više relaksirani i to pitanje će se manje politizovati, ocijenio je funkcioner Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić.

On je podsjetio da su svi parlamentarni izbori u Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti 2006. potvrđivali opredijeljnost građana kada je u pitanju ulazak države NATO.

Prema njegovim riječima, više od dvije trećine poslanika uvijek je podržavalo članstvo Crne Gore u NATO i tokom svih parlamentarnih izbora, pitanje učlanjenja je bila jedna od centralnih tema.

“Tako da ne mislim da je pitanje NATO-a dijelilo Crnu Goru, makar ne u onom procentu kako se često kaže, ali najvažnije je da je veći dio građana bio za ulazak i članstvo Crne Gore u Alijansu”, kazao je Sekulić agenciji MINA.

On je dodao da je većina građana podržavala članstvo u Alijansu, prije svega, imajući u vidu benefite koji iz njega proističu.

“Mislim na onaj dio koji se tiče bezbjednosti, ali i onaj koji se odnosi na vladavinu prava i ekonomske benefite”, naveo je Sekulić.

Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u NATO je bilo jedno od važnih pitanja i učlanjenjem države jedan dio političke scene će biti relaksiran, odnosno to pitanje se više neće politizovati.

“I dobro je za Crnu Goru i njene građane da smo posle duže vremena riješili, prije svega, pitanje nezavisnosti, a onda i pitanje euroatlantskih integracija, odnosno ulaska u NATO", ocijenio je Sekulić.

On je podsjetio je da jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta ostaje integracija države u Evropsku uniju. “Rekao bih da tu imamo nepodijeljenu podršku građana i ukupne javnosti”, dodao je Sekulić.

Na pitanje da li očekuje da će opozicija prihvatiti činjenicu da je Crne Gora postala članica Alijanse, Sekulić je rekao da očekuje da će se desiti isto kao i kada je u pitanju sticanje nezavisnosti.

"Tada je na referendumu 55 odsto građana bilo za nezavisnost. Sada kada bi organizovali referendum o tom pitanju taj procent bi bio mnogo veći i išao bi iznad 80 odsto. Tako isto očekuje i sa članstvom u NATO", kazao je Sekulić.

Za nekoliko godina će, kako je kazao, većina građana biti aposolutno za članstvo Crne Gore u NATO.

"Čak i oni najzagriženiji protivnici ulaska u NATO ne kažu da je većina građana protiv članstva, nego kažu da se to pitanje treba postaviti na referendumu”, naveo je Sekulić.

On je ocijenio da će građani Crne Gore prije političara prihvatiti tu realanost. “Rekao bih da su građani tu relanost već prihvatili”.

Sekulić je rekao da očekuje da će u nerednih nekoliko godina, određene političke partije pokušati svojom retorikom, zato što nemaju drugih političkih ideja i posebnih programskih načela, da u izbornoj retorici to pitanje aktuelizuju.

"Ali vjerujem da se to pitanje nikada više neće postaviti pred građane Crne Gore kao pitanje "da" ili "ne" u NATO, isto kao što se pred našim građanima nikada više neće postaviti pitanje da li Crna Gora treba da bude nezavsna država ili ne", ocijenio je Sekulić.

Građani su, kako smatra, na sreću, mnogo politički pismeniji od većine opozicionih političara.

Komentarišući saopštenje ruskog Ministrastva vanjskih poslova, Sekulić je istakao da u Crnoj Gori ne postoji nikakva antiruska histerija.

"Ministarstvo vanjskih poslova Rusje to veoma dobro zna, ali i oni poput nekih naših opozicionih politčara koriste nešto jaču retoriku kada je ovo pitanje na dnevnom redu", navodi Sekulić.

On tvrdi da će i Rusija prije ili kasnije prihvatiti realnost - da je Crna Gora članica NATO-a i da iskreno želi dobre odnose kakve je imala do sada sa Rusijim.

"Uostalom čini mi se da građani Crne Gore i Rusije nemaju nikakvih problema. Naprotiv, mislim da će se i ove godine, tokom turističke sezone i van nje pokazati da građani Rusije imaju potpuno drugačije mišljenje od stava ruskog Ministarstva vanjskih poslova", rekao je Sekulić.

Bonus video: