Mekejn: Crna Gora pokazala Putinu da neće krojiti sudbinu slobodnih naroda

Predsjednik Filip Vujanović, premijer Duško Marković i Vlada Crne Gore, smatra američki senator, hrabro su se izborili sa pritiscima Rusije na svom putu do ovog istorijskog dana za Crnu Goru
62 pregleda 39 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2017. 10:16h

Američki senator Džon Mekejn u saopštenju u utorak je pozdravio učlanjenje Crne Gore u NATO savez, nakon što je Alijansa i formalno postala jača za 29. članicu saveza.

"Prvo proširenje Alijanse u osam godina predstavlja značajan korak naprijed ka transatlantskim integracijama u veoma bitnom trenutku. Uzimajući u obzir sve kompleksnije izazove sa kojima se suočavamo sa obje strane Atlantika, NATO kao savez nikada nije bio važniji. U jeku ponovne ruske agresije, sve češćih terorističkih napada i stalnih tehnoloških sigurnosnih prijetnji, transatlantski savez se mora držati zajedno. Želio bih da pružim dobrodošlicu Crnoj Gori kao 29. članici koja će nam pomoći da se izborimo sa svim ovim prijetnjama," kazao je Mekejn.

Predsjednik Filip Vujanović, premijer Duško Marković i Vlada Crne Gore, smatra američki senator, hrabro su se izborili sa pritiscima Putinove Rusije na svom putu do ovog istorijskog dana za Crnu Goru.

"Ceremonija učlanjenja šalje snažnu poruku Vladimiru Putinu da Rusije neće odlučivati o sudbini slobodnih naroda i da će demokratske težnje ovih društava uvijek nadjačati silu. Takođe, nadmoćnih 97 glasova "za" naspram svega dva glasa "protiv", pri glasanju o prijemu Crne Gore u Senatu, najbolje govore o snazi američke posvećenosti NATO savezu i Evropi kao slobodnoj i mirnoj zajednici naroda," rekao je Mekejn.

Kako je dodao, prijem Crne Gore je savršeno usklađen sa obilježavanjem 70. godišnjice Maršalovog plana i pobjede transatlantske saradnje koja je spasila Zapad.

"Sedamdeset godina kasnije, američka posvećenosti odbrani slobodnog svijeta, promovisanju demokratskih vrijednosti i obezbjeđivanju stabilnosti Evrope ne smije imati presedana," zaključio je Mekejn.

Bonus video: