PREMIJER CRNE GORE RAZGOVARAO SA POTREDSJEDNIKOM SAD

Marković: Uspjeli smo da se odupremo pritisku Rusije

"Čast mi je da sa Vama mogu razgovarati u ovom za Vašu zemlju istorijskom trenutku. Današnji dan i vaše pridruživanje dokaz je da su vrata NATO-a otvorena", rekao je Pens
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2017. 05:17h

Crna Gora je spremna i sposobna da preuzme odgovornost i obaveze koje proističu iz članstva u NATO, kazao je premijer Duško Marković u razgovoru sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanju Markoviuća i Pensa u Bijeloj kući dominirala je tema današnje formalizacije članstva Crne Gore u Sjevernoatlantskoj alijansi i istaknuto je da će to osnažiti strateško partnerstvo SAD i Crne Gore.

Pens je, kako je dodaje, čestitao Crnoj Gori u ime predsjednika SAD Donalda Trampa i u svoje ime učlanjenje u NATO ocijenivši da je riječ o istorijskom dostignuću.

"Čast mi je da sa Vama mogu razgovarati u ovom za Vašu zemlju istorijskom trenutku. Današnji dan i vaše pridruživanje dokaz je da su vrata NATO-a otvorena", rekao je Pens.

Marković se saglasio da je pristupanje NATO-u istorijski momenat za Crnu Goru pri čemu je izrazio posebnu zahvalnost Sjedinjenim Državama, američkom narodu, Trampu, Pensu, državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Senatu i Stetj departmentu na podršci koja je Crnoj Gori pružana tokom čitavog procesa pristupanja NATO-u, a posebno tokom njegove posljednje, završne faze.

"Ne bismo došli do ovog cilja bez vaše podrške. To za nas ima veliko značenje. I to je potvrda da je naše prijateljstvo i partnerstvo trajno, vječno. Ostajemo snažno posvećeni, da zajedno radimo na svim izazovima sa kojima se svijet danas suočava. Crna Gora je spremna da učestvuje u svim misijama čiji je cilj prevladavanje tih izazova", rekao je Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da "smo proteklih godina prošli težak period suprotstavljajući se pritisku Rusije, ali da smo uspjeli da se odupremo i da odgovorimo i na te izazove".

Govoreći o nastavku reformi Marković je rekao da će Crna Gora sada u novom kapacitetu nastaviti sa pojačanim intenzitetom da sprovodi reforme čiji su ciljevi vladavina prava, poboljšanje investicionog ambijenta i valorizacija potencijala.

Premijer je rekao da prvi rezultati fiskalne reforme ohrabruju za nastavak. Izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama na dosadašnjoj pomoći u procesu reformi ocijenivši da su dostignuća Crne Gore pokazala da je vrijeme za dolazak ozbiljnih američkih investitora u Crnu Goru.

Pens je čestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama rekavši da SAD snažno podržavaju evroatlantske integracije i ocijenio da bi u tom procesu od velike pomoći bio nastavak reformi posebno u oblasti vladavine prava.

"Uvjereni smo da će sa Vašim liderstvom Crna Gora ostati naš saveznik i partner i da će ta politika ohrabrujuće djelovati i na ostale", rekao je Pens.

Marković je na sastanku posebno istakao potrebu prisustva američke politike u Evropi i pogotovo u regionu Zapadnog Balkana.

Galerija

Preporučujemo za Vas