Bošković: Ostvaren najznačajniji spoljnopolitički cilj i strateška odluka

"Nadam se da ćemo služiti kao primjer drugim državama po pitanju njihovog spoljnopolitičkog pozicioniranja. Članstvo u NATO dobiće dodatnu vrijednost samo uz visok stepen regionalne bezbjednosti i saradnje"
3 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Odbrana.gov.me
Predrag Bošković, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 05.06.2017. 18:59h

"Danas smo ostvarili najznačajniji spoljnopolitički cilj i stratešku odluku Crne Gore u novijoj istoriji", kazao je ministar odbrane Predrag Bošković na prijemu koji je organizovao povodom predaje instrumenata ratifikacije u Vašingtonu, čime je Crna Gora i zvanično postala članica NATO.

On je istakao da je prosperitet Crne Gore bio jasno istaknut "kao glavna vrijednost kojoj stremimo u dostizanju tog cilja".

"Jer nas je istorija više puta naučila da je Crna Gora gubila svoj državni subjektivitet kada je slobodu i bezbjednosti drugih stavljala u prvi plan", rekao je Bošković.

Dodao je da od crnogorskog evroatlantskog puta nijedna druga država neće imati negativne posljedice, već će, štaviše, kao i do sada biti glavni stožer Sistema kolektivne bezbjednosti "na trusnom području Zapadnog Balkana".

"Nadam se da ćemo služiti kao primjer drugim državama po pitanju njihovog spoljnopolitičkog pozicioniranja. Članstvo u NATO dobiće dodatnu vrijednost samo uz visok stepen regionalne bezbjednosti i saradnje", naglasio je ministar odbrane.

Bošković je ponovio da Crna Gora članstvom u NATO dobija mjesto za stolom gdje se kreira savremena globalna politika, vodi računa o očuvanja svih principa demokratije i unaprjeđuje vladavina prava.

"Biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg međunarodnog saveza na svijetu, za nas predstavlja veliku privilegiju, ali i obavezu da nastavimo istim ili još većim intenzitetom u sprovođenju vrijednosti i principa koje baštini Svjerernoatlantski savez”, kazao je Bošković.

Obraćajući se prisutnim diplomatama, predstavnicima NVO sektora, on je sublimirao prethodni period od 3. juna 2006. godine, kada je Deklaracijom o nezavisnosti Crne Gore, koju je usvojila Skupština Crne Gore, evroatlantski put proklamovan kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta države, do poziva za članstvo, decembra 2015. i juna 2016. godine kada je potpisan Protokol o ratifikaciji.

Kako je naglasio, "iza našeg sadašnjeg statusa je iscrpan, mukotrpan i posvećen rad na reformi cjelokupnog crnogorskog društva, a prvenstveno odbrambenog sektora".

On je istakao da će Crna Gora i kao članica Alijanse, svojim kontinuiranim doprinosom, reformama, modernizacijom, strategijama, opravdati povjerenje kod saveznika.

Bonus video: