DF i SNP za preispitivanje ustavnosti Zakona o potvrđivanju sjevernoatlanskog ugovora

Kako se navodi, za usvajanje tog zakona, shodno Ustavu, bilo je potrebno obezbijediti većinu poslanika koju propisuje član 91, odnosno dvotrećinsku većinu u prvom krugu ili prostu većinu u drugom krugu
98 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2017. 12:11h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) pokrenuli su danas postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju sjevernoatlanskog ugovora i protokola uz sjevernoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske sa Ustavom Crne Gore. Ocjenjuje se da usvajanje Zakona nije sprovedeno u skladu sa Ustavom, odnosno da nije ispoštovana procedura koju propisuje najviši pravni akt u pogledu potrebne većine za njegovo usvajanje. Podsjeća se da je Zakonom o potvrđivanju sjevernoatlanskog ugovora i protokola uz sjevernoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske, a u vezi člana pet osnovnog teksta ugovora, propisano da su strane saglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih. „I da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, u ostvarivanju prava na pojedinačnu ili kolektivnu samodbranu priznatog članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, pomoći Strani ili Stranama koje su napadnute, preduzimajući odmah, pojedinačno i zajedno sa drugim Stranama, mjere koje se smatraju potrebnim, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja bezbjednosti sjevernoatlanskog područja“, kažu iz DF-a i SNP. Poslanici DF i SNP-a, njih 15, navode da je Zakonom propisano da će svaki takav oružani napad i sve mjere preduzete kao rezultat tog napada odmah biti prijavljeni Savjetu bezbjednosti. Takve mjere će, kako kažu, prestati kada Savjet bezbjednosti preduzme mjere potrebne za ponovno uspostavljanje i održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti. „Smatramo da usvajanje navedenog zakona nije sprovedeno u skladu sa Ustavom kao najvišim pravnim aktom, odnosno da nije ispoštovana procedura koju propisuje Ustav Crne Gore u pogledu potrebne većine za usvajanje ovog zakona zbog čega se, sa stanovišta najvišeg pravnog akta, mora smatrati neusvojenim i ne može proizvoditi pravne posljedice“, navode iz DF-a i SNP-a. Oni podsjećaju da je u članu 91 Ustava propisano da u prvom glasanju dvotrećinskom većinom i u drugom glasanju većinom svih poslanika najranije nakon tri mjeseca, Skupština odlučuje o zakonima kojima se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim snagama.

„Nedvosmisleno je jasno da usvojeni zakon uređuje pitanje upotrebe jedinice Vojske Crne Gore (VCG) jer shodno članu pet Sjevernoatlanskog ugovora, napad na jednu članicu NATO-a, se po automatizmu smatra napadom i na ostale članice, čime se stiču uslovi da te članice odgovore čak i oružano na takve napade“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, za usvajanje tog zakona, shodno Ustavu, bilo je potrebno obezbijediti većinu poslanika koju propisuje član 91, odnosno dvotrećinsku većinu u prvom krugu ili prostu većinu u drugom krugu. Iz DF-a i SNP-a ističu da je predmetni zakon usvojen većinom od ukupnog broja poslanika u aktuelnom sazivu Skupštine, odnosno većinom od 46 poslanika, 28. aprila na Cetinju, „kada, gledajući sa ustavnopravnog stanovišta, nije postojala potrebna većina, odnosno kvorum za održavanje te sjednice“. „Ukoliko nije postojao kvorum, logično je da Skupština nije mogla da zasijeda u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore, i da su odluke koje su usvojene na takvoj sjednici ništavne do stepena apsolutnosti“, smatraju u DF-u i SNP-u. Kako su rekli, ukoliko bi taj zakon ostao na pravnoj snazi to bi predstavljalo brutalno kršenje Ustava Crne Gore i člana 91, jer nije ispoštovana propisana procedura u pogledu potrebne većine za usvajanje zakona kojim se reguliše upotreba oružanih snaga. „To bi značilo i da će svaka upotreba snaga VCG, shodno članu pet Sjevernoatlanskog ugovora i za potrebe NATO-a, biti ustavno i pravno neutemeljene jer nisu ispoštovane norme nacionalnog zakonodavstva“, ocijenili su iz DF-a i SNP-a. Oni su zaključili da je usvajanje predmetnog zakona sprovodeno u suprotnosti sa procedurom koju propisuje Ustav i predlažili da Ustavni sud posle sprovedenog postupka donese odluku da da Zakon o potvrđivanju sjevernoatlanskog ugovora i protokola uz sjevernoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

Galerija

Bonus video: