Crnu Goru od NATO-a dijele sati

Crna Gora je tek treća od 29 članica, nakon Njemačke i Španije, koja će NATO-u pristupiti samostalno a ne u okviru grupe zemalja
68 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Shutterstock
Stejt Dipartment, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2017. 12:43h

Crna Gora će od danas i zvanično postati 29. članica NATO, što će biti prvo proširenje tog vojno-političkog saveza poslije osam godina.

Šef diplomatije Srđan Darmanović predaće pristupni protokol u 18 sati po našem vremenu na ceremoniji u Vašingtonu, kojoj će prisustvovati premijer Duško Marković i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Sjedinjene Države su čuvar protokola, a u ime američke vlade preuzeće ga podsekretar za politička pitanja Tomas Šenon. Marković će se istog dana sastati sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom. To će biti njegova druga posjeta Vašingtonu u mjesec dana, nakon što se u maju sastao sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Premijer i šef diplomatije prisustvovaće i dodjeli nagrada Atlantskog saveza za liderstvo, a među dobitnicima je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Uz njih, događaju će, kako se očekuje, prisustvovati i sadašnji i bivši ambasador u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović i Miodrag Vlahović, ambasadorka SAD Margaret En Uehara i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Dva dana kasnije, na jarbolu ispred sjedišta NATO-a u Briselu biće podignuta zastava Crne Gore.

Crna Gora je obnovom nezavisnosti 2006. kao strateški cilj odredila evroatlanstke integracije, a Darmanović smatra da će članstvo olakšati put u EU.

“EU nema više razloga da se pita o bezbjednosti Crne Gore, posmatrajući je kao svog budućeg člana, jer je ona osigurana članstvom u NATO-u”, rekao je nedavno.

Zvanični odnosi sa NATO-om počeli su krajem 2006, pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir. Zvanični poziv da se pridruži upućen je 2. decembra 2015. NATO se do sada širio sedam puta, a posljednji put 1. aprila 2009. kada su članice postale Hrvatska i Albanija. Crna Gora je tek treća od 29 članica, nakon Njemačke i Španije, koja će pristupiti samostalno a ne u okviru grupe zemalja.

Uehara čestitala

Čestitka je u obliku video poruke stigla iz američke ambasade u Podgorici, od ambasadorke Margaret En Uehare.

Knežević: CG od SAD ima samo korist

Bez konstantne i posvećene američke podrške Crna Gora bi teško u ovako kratkom vremenu postigla ovako značajan napredak u NATO integracijama, ocijenio je predsjednik Atlas grupe.

“I pored izazova dešavanja iz prošlosti, naša javnost shvata da veze sa najmoćnijom zemljom svijeta mogu samo da pomognu Crnoj Gori i regionu u cjelini”, kazao je Knežević za “Vijesti”.

On, na poziv Atlantskog savjeta, boravi u SAD.

Ističe da ulazak u NATO ne donosi samo bezbjednost, već i pozitivan ekonomski rejting, s tim povezane nove investicije i mogućnosti za razvoj.

“Odlična pozicija na Jadranskom moru, ojačana statusom NATO članice, omogućiće Crnoj Gori da u potpunosti valorizuje značajne kapacitete u marinskoj i brodskoj industriji, kao i da doda značajnu vrijednost svom turističkom brendu. Jer u današnje doba, bezbjednost postaje jedan od odlučujućih faktora u izboru turističkih destinacija.”

Bonus video: