Jokić: Svako neka radi svoj posao, od zajedničkog fotografisanja nema koristi

U Opštini su ovogodišnjim budžetom opredijeljena značajnija sredstva za sport nego prošlih godina, a trenutno je u procesu izrada Nacrta odluke o načinu finansiranja sporta
99 pregleda 23 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Crne Gore
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2017. 13:33h

Nakon što je ministar sporta Nikola Janović saopštio ranije ove sedmice da predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić tri mjeseca ne odgovara na njegov poziv da razgovaraju o saradnji ministarstva sa lokalnom zajednicom, osnovnim i srednjim školama, gradonačelnik Kotora je kazao da neusaglašavanje termina za međusobni susret u martu i aprilu nije razlog da ministar Janović i on ne rade poslove iz svoje nadležnosti bez prisustva onog drugog.

Naprotiv, kazao je Jokić, i on kao gradonačelnik, i Janović kao ministar imaju zakonske i ustavne obaveze da obavljaju poslove iz naših nadležnosti bez obzira na okolnosti, a zajedničko fotografisanje, kako smatra, svakako nije u opisu tih poslova iako u pojedinim trenucima neko može da isto ocijeni korisnim.

"Istine radi, u periodu mart-april nismo uspjeli da usaglasimo termine, a o ovom terminu u kojem je ministar posjetio Kotor nismo ni obaviješteni. Ministar Janović je gotovo ironično pomenuo moj zgusnuti raspored u kojem u tom periodu nije bilo termina za susret sa njim, očigledno zaboravljajući da je Kotor u tursitičkoj sezoni, da je otvoreno pitanje UNESCO statusa, da je nametnuta zabrana gradnje, da je koncesija Luke Kotor pod znakom pitanja, da su saobraćajne gužve započele, da je opština imala obavezu usvajanja budžeta i drugih planova, da je djelovanjem njegovih kolega iz Vlade dovedeno u pitanje održavanje KotorArta, sva pitanja koja su značajnija od kurtoaznog fotografisanja," rekao je Jokić.

Pored svih ovih problema, kaže Jokić, u Opštini nisu zaboravili sport, pa su ovogodišnjim budžetom opredijeljena značajnija sredstva za sport nego prošlih godina, a trenutno je u procesu izrada Nacrta odluke o načinu finansiranja sporta.

"Ministre, meni nije bilo potrebno Vaše prisustvo i prisustvo medija da obavim razgovore sa vaterpolo klubovima i predstavnicima Vaterpolo saveza Crne Gore povodom rekonstrukcije zimskog bazena i da u dogovoru sa njima formiramo Komisiju za praćenje radova. Problem rekonstrukcije bazena nije u rukama opštine, već Direkcije za javne radove i izvođača, na koje i Vi kao ministar možete uticati i bez kamera i bez mene. Svoj dio posla mi kao lokalna samouprava i ja kao predsjednik radimo, na Vama je da radite svoj," kazao je Jokić.

Kako je dodao, Opština je u kontaktu sa sportskim klubovima, ali medijski nisu eksponirali razgovore sa upravom VK „Primorac“ o tome kako da se taj klub od posebnog značaja za grad učini opet prvakom Evrope i pravim gradskim klubom, iako je to, kako smatra, moglo biti politički atraktivno i ispraćeno.

Auto moto trka Kotor 2017. se, dodaje, održala pod pokroviteljstvom opštine, bez pomoći Ministarstva, pa o tome opet nije govoreno iz kabineta gradonačelnika.

"Ministre, kada sam obilazio škole i primao predstavnike osnovnih i srednjih škola, nisam vapio za prisustvom ni Vašim ni ministra obrazovanja, iako su problemi koje te škole opterećuju iz vaših domena, već tražio način kako da opština pomogne. Minsitre, krovovi škola prokišnjavaju, toaleti su neuslovni, učionice nerenovirane, pojedine sprotske sale gotovo upropaštene, ali vjerujem da su Vas predstavnici škola o tome izvjestili kao i mene, pa da ćete naći vremena i načina da to prenesete i ministru obrazovanja," kazao je Jokić.

Sve nabrojano, kako je rekao, predstavlja radni kapacitet lokalne samouprave, pa nema potrebe da gorući problemi Kotora čekaju, kako je minsitar Janović rekao, neku drugu priliku i veći demokratski kapacitet, već će dovoljno će biti da svako radi svoj dio posla.

Kako je dodao Jokić, koordinacija u radu se obavlja preko nadležnih organa, a ne pred kamerama.

"Ne želim da vjerujem da Vi, kao Kotoranin, dijelite lokalne samouprave, kako je naveo premijer na „naše“ i one druge," rekao je gradonačelnik Kotora.

"Vi želite da razgovaramo, a ja da djelujemo i radimo, pa da svako snosi odgovornost za učinjeno i/ili neučinjeno. I za kraj, iz poštovanja prema vremenu kada sam navijao za svaki Vaš potez u bazenu i prema Vašoj sportskoj karijeri, neću komentarisati to što ste pomenuli djecu i moju navodnu zloupotrebu njih i njihovih najboljih interesa u političke svrhe. Zarad poštovanja prema Vašoj sportskoj karijeri i buduće koordinacije u našim poslovima, računaću da ste se nespretno izrazili," zaključio je Jokić.

Bonus video: