"GRAĐANI SU IZNAD SVIH PARTIJA"

Crnogorska: Vlast mora shvatiti da oni nisu država već da samo upravljaju njom

"Svi zajedno moramo shvatiti da se više nikada ne upoređujemo sa regionom jer upravo sada izlazimo iz tog regiona koji nije ništa drugo do sinonim zaostalog balkanskog društva"
65 pregleda 2 komentar(a)
Đorđije Brajović, Foto: Crnogorska partija
Đorđije Brajović, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 05.02.2019. 06:35h

Okončanje NATO integracija je za Crnu Goru prava i jedinstvena prilika za podvlačenje crte i istinsko okretanje svih političkih snaga svojoj državi. Neminovnost promjena je očiglednija nego ikada ukoliko želimo izgrađivati bolje društvo i bolju državu, kazao je Đorđije Brajović, potpredsjednik Crnogorske.

Brajović smatra da se uključivanjem u NATO, Crna Gora  jasno opredijelila svoj put i učvrstila temelje svoje nedavno obnovljene nezavisnosti.

"Na novom putu, Crna Gora mora iza sebe ostaviti sve svoje zablude i loše navike jer sa postojećim modelom partitokratskog razmišljanja samo može ostati u zapećku i karantinu razvijenih društava kojima želimo pripadati.Sa partijskom državom, sa otuđenim državnim institucijama, sa monopolima i korupcijom kao izgrađenim stilom života, nemamo kuda ići jer takvima nije mjesto u društvu demokratski uređenih  država. Za velike izazove koji su pred nama mora postojati svijest o izgradnji države na principima i pravilima demokratskog modela, kakav odavno postoji u društvima čiji sastavni dio želimo biti", kazao je Brajović.

On je izjavo da za početak je najvažnije shvatiti da su država Crna Gora i svi njeni građani, iznad svih partija i njihovih karikaturalnih moćnika.

"Kada to shvatimo, mora nam svima biti jasno da partitokratiju mora zamijeniti ozbiljna i promišljena politika i da demokratsko društveno uređenje nema alternativu. Samo demokratski uređena Crna Gora sa jakim i odgovornim državnim institucijama može biti istinski i punopravni član zajednice uređenih društava i država.Da bismo dosegnuli tako velike ciljeve svi moramo da se mijenjamo i izađemo iz naslijeđenih modela ponašanja koja su svojstvena samo predpolitičkim društvima. Aktuelna vlast za početak mora shvatiti da oni nijesu država, nego da samo vode državu i da to više ne mogu raditi kao do sada, a opozicija mora biti svjesna da je borba za vlast mnogo ozbiljniji posao nego što su do sada pokazali", kazao je lider Crnogorske.

"Svi zajedno moramo shvatiti da se više nikada ne upoređujemo sa regionom jer upravo sada izlazimo iz tog regiona koji nije ništa drugo do sinonim zaostalog balkanskog društva. Kao mala država koja podstiče turistički razvoj, upoređujmo se sa jednom Istrom u Hrvatskoj ili sa Riminijem u Italiji pa će nam biti jasno koliko zaostajemo u svakom smislu i koliki put je pred nama da postanemo bolje uređeno i bogatije društvo", zaključio je Brajović.