Bojanić podnio prijavu protiv Brajovića zbog lažnih iskaza u aferi "Ramada"

Bojanić traži da VDT što prije razmotri krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja, jer se radi o šefu parlamenta
97 pregleda 12 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2017. 06:06h

Bivši poslanik Mladen Bojanić podnio je protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest osoba, krivičnu prijavu zbog davanja lažnog iskaza u slučaju "Ramada".

"Očekujem od tužilaštva da što prije uzme ovaj slučaj u razmatranje, jer ipak se radi o predsjedniku parlamenta. Mislim da tužilaštvo treba da donese valjanu odluku i da pred javnošću pokaže da nema selektivne pravde u Crnoj Gori ili je ima", kazao je Bojanić za "Vijesti".

Direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović osuđen je prvostepenom presudom na tri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

"U slučaju da Obradoviću bude potvrđena krivica pred Apelacionom sudom, onda je to automatski dokaz da su svi oni u sudskom postupku dali lažne iskaze”, kazao je Bojanić.

Obradović je član Glavnog odbora Socijaldemokrata (SD), partije na čijem je čelu Brajović. U prijavi Vrhovnom državnom tužilaštvu, u koju su "Vijesti" imale uvid, stoji da je Brajović "svjesno i sračunato" dao lažni iskaz da je SD platio sve partijske skupove, uključujući i dva za koja je sud “nedvosmileno utvrdio da su nezakonito plaćena od strane Direkcije”.

Prema Krivičnom zakoniku, ako je lažan iskaz dat u postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Bojanić ističe da je Brajović u to vrijeme bio ministar saobraćaja i po riječima Emila Durumbašića bio je upoznat sa organizacijom skupova.

Prijava protiv Durumbašića odnosi se na to da je organizovao dva navodna interna sastanka za zaposlene u Direkciji u “Ramadi” i zbog navoda da je vlasnik hotela bez naknade odobrio održavanje skupa. Sud je utvrdio u postupku da se interni sastanci nisu dogodili, a da sastanak SD-a nije bio besplatan već plaćen od novca Direkcije.

"Oni smiju povući iskaze prije konačne presude. U tom slučaju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri mjeseca, a mogu se osloboditi od kazne”, kazao je Bojanić.

Prijavio SD Agenciji zbog plaćanja partijskih skupova

Bojanić očekuje i da Agencija za sprečavanje korupcije pokrene prekršajni postupak protiv Socijaldemokrata (SD) zbog kršenja Zakona o finansiranju politčkih subjekata i izbornih kampanja.

"Ima i te kako osnova da se pokrene prekršajni postupak a eto Agenciji prilika da pokaže da je Agencija za sprečavanje korupcije a ne Agencija za sprečavanje otkrivanja korupcije”, kazao je Bojanić.

Prema zakonu, SD bi mogao biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 eura.

Međutim, Bojanić nije optimista da će prijava uroditi plodom.

“Imali su do sada više puta, naročito oko ovog slučaja, mnogo toga da urade pa su jednostavno zanemarili sve i vodeći se partijskom logikom pokušali su da zataškaju ovaj slučaj”, naveo je on.

Napomenuo je da će Agencija svakako morati da obrazloži odluku.

Bonus video: