INSTITUT POSTAO NEPOŽELJAN

IA: Ministarka Pribilović se pridružila progonu nepodobnih NVO

Odlukom od 19. maja, ministarka javne uprave je, prateći broj predlagača kao isključivi kriterijum, donijela odluku o izboru kandidatkinje Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za članicu Savjeta
55 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Muk, javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Stevo Muk, javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 30.05.2017. 14:15h

Nakon što je ministarka Javne uprave Suzana Pribilović donijela odluku da u Savjet za reformu javne uprave ne izabere Steva Muka, kandidata Instituta alternativa, iz ovog instituta smatraju da su postali nepoželjni u tom tijelu.

Kako su istakli, upravo zahvaljujući Instituta alternativa, koji se godinama zalagao za punopravno učešće nevladinih organizacija u koordinacionim tijelima za praćenje reforme javne uprave, sastav Savjeta je proširen na predstavnike nevladinog sektora.

"Podsjećamo, Vlada je u oktorbu prošle godine donijela Odluku o formiranju Savjeta za praćenje reforme javne uprave, sa zadatkom da prati sprovođenje Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godine i razmatra druge propise i aktivnosti u vezi sa ovom reformom. Odlukom od 19. maja, ministarka javne uprave je, prateći broj predlagača kao isključivi kriterijum, donijela odluku o izboru kandidatkinje Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za članicu Savjeta," kazali su u saopštenju.

Međutim, kako su rekli, prijava CDT-a je podržana od strane nevladinih organizacija, koje se mahom uopšte ne bave reformom javne uprave.

"Među organizacijama, koje se po mišljenju ministarke Pribilović bave 'reformom javne uprave ', su i organizacije koje se bave 'muzičkom baštinom', 'prevencijom od dobijanja moždanog udara, edukativnim predavanjima o moždanom udaru i pomoći licima koja su preživjela moždani udar', 'reagovanjima na ekološke incidente', 'smanjenjem siromaštva', 'društvenom brigom o djeci i mladima', 'okupljanjem poljoprivrednih proizvođača' i slično" rekli su iz IA.

Kako su kazali, sve to nije smetalo ministarki Pribilović da prihvati sve te kandidature kao valjane i proglasi ih za legitimne predlagače, te je ministarka je prihvatila sve 23 organizacije kao zakonite predlagače, suprotno javnom pozivu i slovu Uredbe o saradnji organa državne uprave i NVO.

"Ona je bila u obavezi da cijeni ispunjenost kriterijuma koje je propisala i samim pozivom. Između ostalog, organizacije predlagači su u prošloj godini morale da sprovedu makar jednu aktivnost u vezi sa zadatkom Savjeta za reformu javne uprave," kazali su.

Iz Instituta su još jednom ministarku i javnost podsjetili da kada je formirana radna grupa za pisanje Strategije reforme javne uprave, za članstvo u njoj se prijavio samo kandidat Instituta alternativa.

"Kada su nevladine organizacije bile pozivane da dostave pisane komentare na radni tekst Strategije reforme javne uprave – komentare je dostavila samo Institut alternativa. Kada je organizovana javna rasprava o nacrtu Strategije reforme javne uprave - pojavile su se samo 3 nevladine organizacije. Od te tri NVO nijedna nije među 23 koje su podržale kandidatkinju CDT-a. Kada je objavljen prvi izvještaj o primjeni Strategije reforme javne uprave, Institut alternativa je jedina NVO koja je dala javne komentare," naglasili su iz IA.

Kako su podsjetili, Institut alternativa je jedina NVO koja sistemski prati primjenu Strategije uz podršku Evropske unije, i smatraju da su ovo bili razlozi da ih ministarka proglasi nepodobnim za članstvo u Savjetu.

"Imajući u vidu ignorisanje prethodnog iskustva organizacija, koje su predložile Steva Muka za članstvo u Savjetu, pokrenućemo postupak pred Upravnim sudom za poništenje ovakve odluke Ministarstva javne uprave," zaključili su.