NATO brana od "Velike Albanije”

U junu, kada Crna Gora postane punopravna članica, imaće garancije za bezbjednost od svih članica alijanse, kazali su iz NATO-a
73 pregleda 44 komentar(a)
Velika Albanija
Velika Albanija
Ažurirano: 29.05.2017. 05:21h

Kada Crna Gora postane punopravna članica NATO-a, imaće garancije za bezbjednost od svih članica alijanse kako je navedeno u Vašingtonskom sporazumu, saopšteno je “Vijestima” iz alijanse u odgovoru na pitanje da li će granice Crne Gore kada zvanično uđe u NATO biti zaštićene od mijenjanja i prekrajanja, s obzirom na to da mnoge partije i lideri na Balkanu govore o stvaranju “Velike Albanije”.

Priče o tzv. “Velikoj Albaniji” podgrijane su nakon dešavanja u Makedoniji, poruka tamošnjih doskorašnjih vlasti da se radi na federalizaciji države kako bi se stvorila “Velika Albanija” i poruka premijera Albanije Edija Rame da će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

“U junu, kada Crna Gora postane punopravna članica imaće garancije za bezbjednost od svih članica alijanse kako to propisuje Vašingtonski (Sjeveroatlantski) sporazum. Priključivanje Crne Gore NATO-u je više od dodavanja stolice za sto. Radi se o jačanju alijanse. Crna Gora će pomoći u konsolidovanju stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu. Države regiona koje su se pridružila alijanse postale su izvoznici stabilnosti na Balkanu i van njega, i stabilan Balkan je u interesu svih nas” saopšteno je “Vijestima” iz alijanse.

Vašingtonski sporazum propisuje da države potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih, u Evropi ili Sjevernoj Americi, treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pozivajući se na pravo individualne ili zajedničke samoobrane iz člana 51 Povelje Ujedinjenih naroda, pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, poduzimajući odmah, same i u skladu s drugim potpisnicama, korake koji se smatraju potrebnima, uključujući upotrebu oružane sile, da bi povratile i održale sigurnost Sjevernoatlantskog područja.

Bonus video: