INTERVJU ZA SLOVAČKI TASR

Darmanović: Iznenadila nas snažna intervencija Rusije, obavještajci podržavali opoziciju

"Naše članstvo u NATO nije upereno ni protiv koga, pa tako ni protiv Rusije. Ali, naravno, da ne možemo da pristanemo da neko treći odlučuje gdje ćemo biti"
43 komentar(a)
Srđa Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđa Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2017. 11:08h

Ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović izjavio je u Bratislavi da je Crna Gora bila iznenađena kako snažno je intervenisala Rusija protiv članstva Crne Gore u NATO i da je logično što se zvanična Podgorica protiv toga branila, jer ne može da pristane da neko treći odlučuje gdje će biti.

"Rusija se otvoreno miješala u naša unutrašnja politička pitanja na šta nismo, naravno, gledali s odobravanjem. Rusija u posljednje dvije, tri godine vodi politiku interesnih sfera i protiv je proširenja NATO. Mi smo odlučili da o svojim osnovnim ciljevima odlučujemo sami i bili smo iznenađeni kako snažno je Rusija intervenisala i, naravno, da smo se branili", kazao je Darmanović slovačkoj agenciji TASR. On je optužio Rusiju da su njene obavještajne službe otvoreno podržavale opoziciju u Crnoj Gori koja je bila protiv ulaska u NATO pa do otvorenog pokušaja državnog udara. "Naše članstvo u NATO nije upereno ni protiv koga, pa tako ni protiv Rusije. Ali, naravno, da ne možemo da pristanemo da neko treći odlučuje gdje ćemo biti. Imamo privredne odnose sa Rusijom koja nije naš glavni ekonomski partner, spada u prvih 10. Imali smo i još uvijek imamo dovoljno turista iz Rusije. Ruske investicije u našu privredu su bile neefikasne", rekao je šef crnogorske diplomatije. Darmanović učestvuje u Bratislavi na međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti GLOBSEC 2017 od 26. do 28. maja, a sinoć je govorio u debati posvećenoj Zapadnom Balkanu na kojoj se kao glavno pitanje postavilo - da li će EU i NATO učiniti dodatne napore da pokažu zemljama regiona da su vrijedne da se u njih učlane ili će Zapadni Balkan kao novo bojno polje hibridnog rata oblikovati Rusija. Govoreći o ponovnom pominjanju velike Albanije, Darmanović je u intervjuu slovačkoj nacionalnoj agenciji negirao tvrdnje da regionu prijeti povratak nestabilnosti. "Mi imamo izvrsne odnose sa svim susjedima, uključujući tu i Albaniju, Kosovo i Makedoniju. Mislim da se u našim krajevima mnogo raspravlja u okviru političke kampanje da se privuku birači. Albanija je članica NATO, vrlo jasno vidi svoju budućnost u EU, takođe Kosovo i Makedonija imaju kao glavni cilj da postanu članice EU i NATO. A mi ćemo biti zemlja članica alijanse od 5. juna", kazao je Darmanović.