Rodna ravnopravnost u politici: Kvote ne smiju biti samo broj

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka ocijenio je da je položaj žena u crnogorskom društvu puno bolji nego što je bio, ali daleko od onoga kakav bi trebalo da bude
143 pregleda 3 komentar(a)
Rodna ravnopravnost skupština, Foto: PR Centar
Rodna ravnopravnost skupština, Foto: PR Centar
Ažurirano: 26.05.2017. 14:34h

U Crnoj Gori nije dovoljno da, samo na papiru, budu određene kvote zastupljenosti žena u parlamentu i da zakonom bude obezbijeđena rodna ravnopravnost“, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

Svečano uručenje sertifikata predstavnicama parlamentarnih političkih partija koje su stekle zvanje trenerica za rodnu ravnopravnost upriličeno je danas u Eko zgradi Ujedinjenih nacija.

Događaj je organizovan u okviru programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti IPA 2014“, koji zajednički sprovode Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Brajović je ocijenio da se ovakvim programima osnažuje cjelokupna zajednica i stvaraju uslovi da interesi više od polovine crnogorskog stanovništva budu adekvatno artikulisani.

„Neophodno je da promocijom pravih vrijednosti, obrazovanjem, ali i ekonomskim osnaživanjem žena svakodnevno doprinosimo promjeni mentalitetskog odnosa prema njihovoj ulozi i zastupljenosti u određenim profesijama“, zaključio je Brajović.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka ocijenio je da je položaj žena u crnogorskom društvu puno bolji nego što je bio, ali daleko od onoga kakav bi trebalo da bude.

„Imamo mnogo pozitivnih rezultata i pomaka u tom smjeru, ali ne smijemo se zadovoljni time, jer žene u Crnoj Gori zaslužuju više prostora – da iskažu svoju kreativnost i svoju smjelost u politici. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa UNDP i EU, iskreno i bezrezervno će se zalagati za postizanje tog cilja, kako u politici, tako i u svim ostalim sferama života“, istakao je Zenka.

Stalna predstavnica UNDP i stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da je cilj ovog edukativnog programa da doprinese boljem razumijevanju rodne ravnopravnosti i značaja učešća žena u javnom životu i odlučivanju unutar političkih partija.

„Kroz niz obuka koje su sprovedene u protekloj godini, 16 predstavnica političkih partija unaprijedilo je svoje vještine i znanja o ulozi, pravima i doprinosu žena u politici. One će ta znanja nastaviti da prenose dalje“, navela je Mekluni u PR centru.

Ona je istakla da političke partije, kao značajni nosioci društvene moći, imaju posebnu odgovornost, da je izuzetno važno da se lideri partija aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja.

Šefica sektora za politiku, ervopske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva kazala je da prošlogodišnji parlamentarni izbori nisu prevazišli rodni jaz u politici i pored kvota koje su uvedene u tu svrhu.

"Još nema žene među liderima političkih partija i veoma ih je malo u rukovodećim strukturama. Pored malog porasta broja poslanica u parlamentu, one i dalje čine manje od jedne četvrtine ukupnog broja, dok je broj ministarki u Vladi ostao nepromijenjen“, istakla je Halačeva.

Prema njenim riječima, rodni balans i sposobnost nisu u suprotnosti. „Moguće je ostvariti i jedno i drugo, uz adekvatne instrumente. Ova obuka je upravo jedan od takvih instrumenata“, poručila je Halačeva.

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak kazala je da žene žele, ravnopravno sa muškarcima, da dosegnu ciljeve održivog razvoja.

„Da 2030. godine kažemo da je crnogorsko društvo iskoristilo sve svoje kapacitete, i ženske i muške, jer znanje i umjeće, leži podjednako i kod žena i kod muškaraca. Vjerujem da ćemo mnogo prije 2030. godine moći da se pohvalimo da smo uspjeli i da smo došli do toga da se cijeni žensko znanje i umijeće“, istakla je Drobnjak.

Menadžerka programa za rodnu ravnopravnost u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Kaća Đuričković poručila je da će programski fokus UNDP biti usmjeren na dalju edukaciju unutar političkih partija.

„Vjerujemo da će lideri političkih partija i institucija biti tu da podrže te procese. Od posebnog značaja je proces političkog udruživanja žena i formiranje ženske političke mreže koja je u povoju“, istakla je Đuričković, najavljući da će prvi sastanak te mreže biti održan danas.

Trenerica za rodnu ravnopravnost Jelena Božović kazala je da primjećuje napredak koji je postigla u svojoj partiji.

„Nadam se da će tako biti i ubuduće. Vjerujem da ćemo nastaviti da osnažujemo jedna drugu i ubuduće, da se potrudimo i nastojimo da više žena uključimo u politiku i političke procese, i da ćemo na taj način kreirati bolje politike za našu zajednicu i društvo uopšte“, navela je Božović.

Trenerica za rodnu ravnopravnost, Marija Blagojević, smatra da je ova obuka doprinijela ne samo njenom poltitičkom angažmanu, nego i svih trenerica koje su bile uključene u program.

„Dugoročno, ova obuka nije nešto što treba da bude lično vezano za nas, nego je nešto što treba da ima širi uticaj s obzirom da je naša obaveza da nakon ove obuke širimo znanje kroz partije, kako bismo koleginice i kolege upoznali na koji način možemo da unaprijedimo položaj žena unutar partije i u cijelom crnogorskom društvu“, kazala je Blagojević.

Bonus video: