Marković: Crna Gora je danas zauzela svoje pravo mjesto

„Gotovo sto godina nakon nestanka s političke mape Evrope i deset godina nakon obnove nezavisnosti, zasluženo smo se vratili na najveću političku scenu, " rekao je večeras u Briselu
32 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Miloš Rudović
Duško Marković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 25.05.2017. 21:13h

Ovo je bio veliki dan za Crnu Goru, koji će biti uvertira za 5. jun, kada ce postati punopravna članica NATO, kazao je premijer Duško Marković.

„Gotovo sto godina nakon nestanka s političke mape Evrope i deset godina nakon obnove nezavisnosti, zasluženo smo se vratili na najveću političku sccenu. Nijesmo izostavljeni nego su nam vrata otvorena da sjedimo za istim stolom sa najznačajnim državama današnjice“, kazao je Marković na konferenciji za novinare.

Premijer je danas učestvovao na sastanku lidera zemalja članica NATO, na kojem su bili i ministar vanjskih poslova i odbrane Srđa Darmanović i Predrag Bošković.

Marković je kazao da će crnogorska zastava biti podignuta 7. juna u Briselu, ali da prethodno, 5. juna, u Vašingtonu biti predat instrument ratifikacije Stejt departmentu.

Premda on neće biti u Vašingtonu, predaji će prisustvovati ministar Darmanović i ambasador u SAD Nebojša Kaluđerović.

Tom događaju prisustvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U Vašingtonu će, kako je najavio premijer, biti velika ceremonija organizovana povodom predaje instrumenata ratifikacije.

Govoreći o koristima članstva, Marković je kazao da će ih osjetiti svi građani Crne Gore, uključujući oni koji su bili protiv članstva.

„Benefite našeg članstva će osjetiti svi građani kroz veći stepen vladavine prava i mogućnosti za veći ekonomski napredak,“ rekao je večeras u Briselu.

Ocijenio je da će ulazak u NATO biti važan i za susjede Crne Gore koji streme evroatlantskim integracijama.

Govoreći o evropskim integracijama, premijer je poručio da Vlada očekuje da do kraja godine otvori sva preostala pregovaračka poglavlja, ali da ne zna da li će EU takođe biti spremna za to.

Komentarišući opoziciju, on je kazao da ne očekuje da će opozicija prekidati bojkot, čak ni onaj dio koji podržava članstvo, ali da je vidljivo da je u međuvremenu smanjen pritisak i agresija.

“Više nema agresije i pritiska na institucije kako bi se osujetio prijem u NATO, a bili smo izloženi svakoj vrsti agresije- političkoj, finansijskoj, obavještajnoj…Više tog pritiska nema, ali opozicija zbog poraza koji je doživjela 16. oktobra želi da dođe do ponavljanja izbora. Toga ne može biti”, poručio je premijer.

Dodao je da opozicija mora da se bori za svoje ciljeve kroz Parlament.

Bonus video: