Funkcioneri Demokrata: Ne tražimo da se Boka odvoji od Crne Gore

Katić i Jokić tvrde da ideja o Zajednici bokeljskih opština nema političku pozadinu, već da žele da afirmišu decentralizaciju
245 pregleda 56 komentar(a)
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.05.2017. 06:13h

Inicijativa da Boka Kotorska, zajedno sa Budvom, dobije status autonomne regije, nije separatistička već ima zakonsku pozadinu i životnu potrebu, smatraju gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i kandidat za predsjednika opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Predsjednik budvanskog odbora Nove srpske demokratije (Nova) Marko Bato Carević kazao je da Boka mora da dobije status autonomne regije, kako bi se spriječilo njeno ekonomsko i kulturno uništavanje. On je tada rekao da se Boka trenutno nalazi u inferiornom položaju i da se “iz nje sve izvlači”.

"Priča o separatizmu je čista glupost, koju niko pri zdravoj svijesti ne bi podržao. Ko god ima namjeru da separatiše bilo koji dio Crne Gore, odmah ga treba procesuirati nadležnim državnim organima”, kazao je Katić.

Inicijativa o formiranju Zajednice bokeljskih opština predočena je javnosti nakon sastanka delegacija opšina Budva i Kotor. Tada je ocijenjeno da bi formiranje Zajednice trebalo značajno da doprinese boljoj saradnji bokeljskih opština i Budve u svim segmentima i afirmiše regionalizaciju i decentralizaciju vlasti kao evropsku vrijednost i standard.

"S obzirom na to da je ovo prvi zvanični susret na kojem je takva ideja predočena, u periodu pred nama će o njoj biti riječi i sa njom će se upoznati i predstavnici opština Herceg Novi i Tivat, kako bi dali svoje viđenje”, kazao je Katić.

Gradonačlnik Kotora tvrdi da Zakon o lokalnoj samoupravi omogućava poboljšanje međuopštinske saradnje.

"Sve to kako bi se unapredila saradnja lokalnih uprava Boke na rješavanju pitanja od interesa za sve građane, tako i zajedničkih dugoročnih komunalnih problema sa kojima se nosimo”, kazao je Jokić, naglašavajući da ideja nema nikakvu političku pozadinu.

Jokić je kazao da su uoči pokretanja inicijative, on i gradonačelnik Budve Dragan Krapović, razgovarali jedino o tome kako doći do ostvarivanja prava koja prepoznaje i dopušta crnogorsko zakonodavstvo.

Član 131. Zakona o lokalnoj samoupravi, predviđa da skupštine opština mogu radi zajedničkog, ekonomičnijeg i efikasnijeg obavljanja određenih upravnih i poslova javnih službi, osnovati međuopštinsku zajednicu. Takva zajednica se formira sporazumom SO koje je čine, a na akte o osnivanju zajednice saglasnost treba da da i Vlada.

"Vijesti" nijesu mogle da dobiju komentar gradonačelnice Tivta Snežane Matijević o inicijativi za formiranje zajednice opština jer je bila van države.

Bonus video: