RANO IM ZA PREDSJEDNIČKU KAMPANJU

Ostatak opozicije neće kandidata kojeg nudi Demokratski front

U Demokratskom frontu tvrde da nisu razmatrali mogućnost da Momir Bulatović bude kandidat na predsjedničkim izborima
78 pregleda 116 komentar(a)
Momir Bulatović, Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Momir Bulatović, Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2019. 09:11h

Ponudu Demokratskog fronta (DF) da opozicione stranke podrže nestranačkog kandidata na predsjedničkim izborima, kojeg bi predložio taj politički savez, u ostalim opozicionim partijama neće razmatrati, saznaju “Vijesti”. 

Sagovornici "Vijesti" iz tzv. građanske opozicije smatraju da je rano govoriti o predsjedničkim izborima, već da se treba fokusirati na rješavanje parlamentarne krize.

"Moramo da insistiramo na ponavljanju parlamentarnih izbora. Osim što je preuranjeno, svako potenciranje priče o predsjedničkim kandidatima, dodatno bi zbunilo birače i smanjilo pritisak na vlast. Posebno je problematično insistiranje Fronta da oni predlože eventualnog kandidata, jer time se ne pokazuje želja za dogovorom već za nametanjem", kazao je jedan od sagovornika "Vijesti".

Članovi predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su tokom nedavne posjete Rusiji poručili da su predsjednički izbori prilika da opozicija, ujedinjena oko jednog predsjedničkog kandidata, sigurno pobijedi kandidata DPS-a Mila Đukanovića.

Konstatovano je da, imajući u vidu rezultate  parlamentarnih izbora, nijedna partija pojedinačno  niti njen lider, ne mogu pobijediti  Đukanovića i da je neophodno da se opozicija  okupi oko vanstranačke ličnosti, koju je spreman da predloži DF kao najjači opozicioni subjekt.

Sagovornici "Vijesti" iz DF-a kazali su da još nijesu razgovarali o mogućem kandidatu, negirajući da bi to mogao biti bivši predsjednik Crne Gore i SRJ Momir Bulatović.

On je nedavno najavio da će se vratiti na političku scenu Crne Gore i boriti se protiv ulaska u NATO.

Sagovornik "Vijesti" iz DF-a kazao je da će Bulatović biti angažovan kroz anti-NATO udruženja i na skupovimama tog političkog saveza. 

"Bulatović je i sam kazao da nema političke ambicije i da je toliko dugo bio u dnevnoj politici da je dosadio i bogu i narodu. Osim toga bilo bi neozbiljno na izbore ići sa nekadašnjim liderom koji je u političkoj penziji”, kazao je sagovornik “Vijesti”, ističući da je Bulatović blizak sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, ali ne i sa ostalim članovima predsjedništva.

"Bulatovićeva pomoć našoj borbi je dobrodošla, ali njega niko nije razmatrao kao predsjedničkog kandidata". 

DF je predložio predsjedničkog kandidata na izborima 2013. godine, a ostatak opozicije podržao je tadašnjeg lidera DF-a Miodraga Lekića. Predsjednički kandidat vladajuće koalicije, kojeg nije željela da podrži Socijaldemokratska partija (SDP), Filip Vujanović osvojio je 7.651 glasova više od Lekića.