Zastava Crne Gore ispred novog sjedišta NATO-a vijoriće se od juna

"Pozdravljam Crnu Goru kao generalni sekretar NATO ali je pozdravljam i kao Jens Stoltenberg iz Norveške, koji je živio u Jugoslaviji 1960-ih i koji ima bliske odnose sa Crnom Gorom," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" da li je posebno ponosan što je Crna Gora njegovo prvo proširenje od kako je preuzeo mjesto od Andresa Fog Rasmusena
33 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2017. 18:20h

Na svečanom otvaranju novog sjedišta NATO sjutra biće podignuto 28 zastava zemalja članica dok će jedna ostati prazna, a predviđena je za crnogorsku, i ona će biti podignuta početkom juna, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na okruglom stolu sa crnogorskim novinarima.

Stoltenberg je potvrdio da će 5. juna biti u Vašingtonu, kada bude deponovan ratifikovani crnogorski Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.

"Pozdravljam Crnu Goru kao generalni sekretar NATO ali je pozdravljam i kao Jens Stoltenberg iz Norveške, koji je živio u Jugoslaviji 1960-ih i koji ima bliske odnose sa Crnom Gorom," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" da li je posebno ponosan što je Crna Gora njegovo prvo proširenje od kako je preuzeo mjesto generalnog sekretara od Andresa Fog Rasmusena.

Njegov otac, Torvald Stoltenberg, bio je prvi sekretar norveške ambasade u Beogradu.

"Razgovarao sam sa ocem i on mi je rekao da trebam da kažem: Dobrodošli, Crna Goro!," kazao je Stoltenberg na crnogorskom.

Stoltenberg je kazao da je kao dijete više puta bio u tadašnjem Titogradu i na primorju.

"Crna Gora je bila dio mog djetinjstva. Puno puta sam bio tamo dok sam bio dijete. Otišli smo na jednu veliku svadbu u Crnoj Gori 1970-ih i bilo je divno. Imamo prijatelje koji su bili u zatvorskim kampovima u Novreškoj tokom Drugog svjetskog rata. Ne mogu da se sjetim njegovog prezimena, ali njegovo ime je Blagoje. Bio je iz Crne Gore, tečno je govorio norveški i bio mi je poput strica dok sam odrastao. Preminuo je prije nekoliko godina," ispričao je on.

Na pitanje kad očekuje da Crna Gora ostvri obećano izdvajanje od dva odsto za odbranu, on je kazao da očekuje od svih NATO članica da ispune obećano.

"Sjetimo se da ono što smo odlučili 2014. nije da se dostigne dva odsto naredne godine, već da se zaustave smanjenja, da bude postepenih povećanja i da se krećemo ka trošenju od dva odsto za deset godina”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da nekoliko članica ima još dosta posla kad je to u pitanju, ali da je ohrabrujuće što su počeli sa povećanjem izdvajanja.

"Ovo je potrebno jer živimo u opasnijem svijetu, sa više nestabilnosti, nasilja, terorizma, vidimo i nalet Rusije I NATO mora da odgovori. NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, jer je uspjela da sačuva mir, jer smo bili ujedinjeni”, kazao je u razgovoru sa novinarima.

Kad je u pitanju politička situacija u Crnoj Gori u pitanju, on je kazao da Crna Gora to pitanje mora sama da riješi.

“Crna Gora je nezavisna i to Crnogorci moraju da riješe. NATO može da pomogne u sprovođenju refrmi i da podijeli iskustva i da nastavi da radi sa Crnom Gorom na jačanju institucija. Ali na kraju, NATO samo može da pruži podršku. Crna Gora mora da bude ta koja odlučuje i rješava političke izazove”.

Takođe je kazao da je na Vladi i Skupštini Crne Gore da li će se očekivati povećanje broja regruta po ulasku u NATO.

“Imamo u NATO-u proces planiranja odbrane, gdje sve članice analiziraju potrebne kapacitete, trupe, avione, brodove, oružje I onda usmjerimo različite ciljeve ka određenim nacijama. Naravno, velike zemlje dobiju velike ciljeve”, pojasnio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a će sjutra biti domaćin radnog sastanka liderima zemalja članica i Crne Gore.

Galerija

Bonus video: