Mogerini: Zapadni Balkan ključan za bezbjednost EU

"Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u poslednje vrijeme bilo poteškoća... i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana"
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 17:12h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je Zapadni Balkan region koji je ključan za EU kada je u pitanju bezbjednost, prevencija radikalizacije, kao i upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Upitana na konferenciji za novinare u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da će razgovarati o intenziviranju saradnje među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU.

"Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u poslednje vrijeme bilo poteškoća... i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana. Uvijek je dobro sastati se i razmijeniti mišljenja", rekla je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Ona je dodala da se ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jer je taj region već dio Evrope, već da je riječ o perspektivi EU.

Mogerini će se sastati danas u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, da bi ocijenili situaciju u regionu.

Na nezvaničnoj radnoj večeri će biti premijeri Crne Gore Duško Marković, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će iz Makedonije biti mandatar za sastav vlade i lider SDSM Zoran Zaev.

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom Mogerini. Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 časova.

Bonus video: