Marković: Crnoj Gori niko sa strane ne može da odlučuje kojim će putem ići

Govoreći o Svetozaru Maroviću, premijer je rekao da su sudski organi i institucije u Crnoj Gori završile svoj dio posla. On očekuje da bi Marović trebalo sam da se prijavi na izdržavanje kazne.
107 pregleda 77 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 23.05.2017. 10:34h

Politička distanca sa Rusijom nije opredjeljenje crnogorske Vlade, poručio je premijer Duško Marković, dodajući da Crnoj Gori niko sa strane ne može da odlučuje kojim će putem ići.

"Mi smo golgotu prošli do onog što su stavovi Rusije povodom članstva u NATO i to je rezultiralo uplitanjem u naše političke procese. Nećemo uraditi ništa da pogoršamo odnose", poručio je Markovć, gostujući u emisiji Odgovoran odgovor, na Radiju Crne Gore.

Prema njegovim riječima, istorijske veze između dva naroda su obaveza da se promijene odnosi u pozitivnom smislu.

"Desilo se neviđeno upiltanje u naše političke ciljeve. Nećemo ništa uraditi da pogoršavamo odnose ali Crnoj Gori ne može niko sa strane da odlučuje kojim će putem ići. Ako ne razumiju, bićemo strpljivi da to prihvate i bićemo spremni za taj dijalog", poručio je Marković.

Za 11 godina samostalnosti, kazao je Marković, Crna Gora je ostvarila tri velika cilja.

"To su članstvo u NATO-u, za koji smatram da je najbolji rezultat za ovih 11 godina. Drugo je uspjeh u integracijama Crne Gore u EU, gdje smo napravili izuzetan rezultat i snažno i ubrzano idemo ka integraciji", naveo je Marković.

Treći veliki rezultat je, dodao je, početak gradnje auto-puta.

"Vjerujem da će taj projekat vijeka promijeniti Crnu Goru u njenom ukupnom značenju. Crna Gora i njeni građani imaće mnogo benifita od takvih događaja", kazao je Marković.

On je, u susret Samitu NATO-a kazao da će Crna Gora u četvrtak imati poziciju kao stalna članica NATO-a i to je, smatra premijer, veliki dan za sve građane.

"Ulazimo u porodicu najrazvijnenih zemalja današnjice. Naša vizija je pretvorena u realnost i od te naše nove pozicije očekujemo velike benefite. Ova sedmica i deset dana juna će biti istorijske za Crnu Goru u svakom smislu", rekao je Marković.

On je ocijenio da postoji značajan broj građana koji se protive članstvu u NATO iz istorijskih razloga, navodeći da je sada vrijeme da se svi okrenu onome od čega će svi imati koristi - i pojedinac i država.

Prema njegovim riječima, položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni u istoriji nikada nije bio kao danas.

"Naša prošlost je bila takvog sadržaja da i danas osjećamo posledice takvih dešavanja. U ime Crne Gore su odlučivali drugi i na njenu štetu zbog čega je ona u vjekovnom zaostajanju", ocijenio je Marković, dodajući da ova generacija političara uspjela da Crnoj Gori vrati dostojanstvo i mogućnost da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Kako je rekao, članstvo u NATO-u donosi neviđenu poziciju na međunarodnoj sceni.

Na pitanje kako vidi budućnost EU, s obzirom na Bregzit, Marković je odgovorio da je došlo do globalnih političkih poremećaja koji su se odrazili na EU i njenu poziciju.

Naveo je svjetsku ekonomsku krizu i migrantsku krizu koja je, smatra on, prešla u ozbiljne bezbjednosne rizike.

"Izbori u Holandiji, i Francuskoj, i promjena raspoloženja u Njemačkoj pokazuju da su nacionalnisti izgubili bitku sa demokratskim evropskim snagama i EU se stabilizuje", ocijenio je Marković.

On je rekao da Crna Gora nema dilema kad je riječ o EU, i da želi da postane članica Evropske unije.

"Mi od toga nećemo odustati kako god izgledala Evropska unija u narednih pet godina", istakao je Marković.

Kad je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Marković je rekao da politički otpor i razlike proizilaze iz temeljnog opredjeljenja prema budućnosti Crne Gore, a koji se, prije svega, tiču članstva u NATO i EU.

On očekuje da će se tenzije nastaviti i nakon ulaska u NATO, uz poruku da ne može biti ponavljanja izbora u Crnoj Gori.

"Ponavljanja izbora ne može biti, niti će biti. Izbore je priznala međunarodna zajednica. Ako žele da razgovaraju o novima izborima, onda moraju da se vrate u parlament", poručio je Marković.

Kako je rekao, apstinencija predugo traje.

"Ona ide na štetu opozicije. Nije interes vlasti da radi u polu-praznom parlametu ali ne smijemo dozvoliti da to postane praksa i da se urušava politički sistem", kazao je Marković.

Komentarišući lokalne izbore u Herceg Novom, Marković je rekao da bi bilo dobro da opozicija odmah krene s radom za dobrobit građana te opštine.

Govoreći o dešavanjima 16. oktobra, rekao da je proces u toku, i da je epilog važan kako bi se poslala poruka da niko nikad više ne može i ne smije nešto da uradi protiv svoje državu, pripremajući terorističke aktivnosti koje bi uništile demokratski razvoj.

"Vjerujem da pravosuđe ima kapacitet da odgovori tom izazovu. Očekujem saradnju Rusije po pitanju izručenja Ananija Nikić. Ako to ne urade, to je njihov odgovor na vladavinu prava", istakao je Marković.

Kometarišući ocjenu opozicije da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima selektivan pristup pravdi, Marković je rekao da bi trebalo pustiti državne organe da rade svoj posao.

"Kad su ljudi iz naše partije bili pred sudom, mi se nijesmo javljali da je to politički proces i da iza toga stoje neke političke snage koje imaju pristup tužilaštvu", rekao je Marković, uz ocjenu da nema selektivne pravde.

"Državno tužilaštvo i sudovi moraju da rade svoj posao bez pritisaka", poručio je Marković, dodajući da pravosuđe radi posao na pravi način i da su veliki pomaci napravljeni, iako ima još da se radi na reformi.

Govoreći o Svetozaru Maroviću, premijer je rekao da su sudski organi i institucije u Crnoj Gori završile svoj dio posla.

On očekuje da bi Marović trebalo sam da se prijavi na izdržavanje kazne.

Od Srbije, gdje se Marović nalazi, a za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu, očekuje da će poštovati međunarodne obaveze i omogućiti izvršavanje sudske odluke.

Marković je rekao da će se državno-odgovorno odnijeti prema korisnicama naknada.

"Sada treba da usvojimo zakone. Jedan je zakon koji se tiče izvršavanja odluka Ustavnog suda, koji će definisati odnos prema naknadama koje su neustavne i koje će biti ukinute, i drugi zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koja će predvidjeti aktivne budžetske mjere koje će ići u pravcu jačanja materijalnog položaja korisnika socijalnih prava", rekao je Marković.

Među njima će, dodao je, biti i dio majki.

"Njih ćemo i njihova legitimna očekivanja zaštiti. Korisnice naknada koje su napustile posao zbog zakona koji je neustavan i koji je diverzija na naš finansijski sistem, obezbijedićemo im onaj nivo naknade koji će ići u skladu sa njihovim legitimnim očekivanjima", poručio je Marković.

To je, dodao je, praksa Evropskog suda za ljudska prava.

"Država će se državno odgovorno-odnijeti prema korisnicama naknadama i odvojiti značajna sredstava da popravi položaj sadašnjih korisnika materijalnog obezbeđenja i primalaca socijalne naknade koji se nalaze na budžetu", zaključio je Marković.

Bonus video: