Ivančević: Sve državne institucije izgrađene kao partijske, zloupotreba nije manjkalo

„Činjenica da imamo opozicioni bojkot parlamenta od izbora, bez izgleda da će uskoro prestati, dovoljno govori o dubini i ozbiljnosti političke krize. Tu ne treba zaboraviti i jednostranačku vlast u Nikšiću“, kazao je Ivančević
85 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 22.05.2017. 12:14h

Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori, koja je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa vlasti, smatra predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.

Ivančević je u intervjuu agenciji MINA ocijenio da se Crna Gora već dugo nalazi u političkoj i sveukupnoj krizi.

„Činjenica da imamo opozicioni bojkot parlamenta od izbora, bez izgleda da će uskoro prestati, dovoljno govori o dubini i ozbiljnosti političke krize. Tu ne treba zaboraviti i jednostranačku vlast u Nikšiću“, kazao je Ivančević.

Kako je naveo, nije teško zaključiti da se radi o svojevrsnoj krizi povjerenja između opozicije i nepromjenjive vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih „satelita“.

„Vladanje od skoro tri decenije, iste političke garniture, neminovno je učinilo da su sve državne institucije izgrađene kao partijske, a kada je to tako, ni zloupotreba nije manjkalo u svom ovom periodu“, kazao je Ivančević.

On je istakao da samo profesionalne i odgovorne državne institucije mogu vratiti povjerenje i opoziciji i svim građanima.

„Monitoring EU doprinosi takvoj transformaciji, ali moramo priznati da je ona veoma spora i nezadovoljavajuća. Upravo zbog ovoga imamo puno razumijevanje za građansku opoziciju i njihovo nepovjerenje u aktuelnu vlast i njihove partijsko-dražavne institucije“, naveo je Ivančević.

Politička kriza, kako je naveo, sa sobom vuče neminovno i ostale slabosti, tako da se danas može govoriti i o ekonomskoj, privrednoj i socijalnoj krizi, o prezaduženosti države koja nema viziju prevazilaženja nagomilanih problema, o gotovo nevjerovatnom socijalnom raslojavanju, o rekordnoj nezaposlenosti.

Prema riječima Ivančevića, i pored svega toga, aktuelnoj vlasti je najvažnije da vlada, ne mareći za cijenu takve vladavine, „iako je ona odavno postala preskupa i za državu i sve njene građane“.

„Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori. Ona je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa koja zna i može rijeešiti nagomilane probleme i urediti državu po evropskom demokratskom modelu“, smatra Ivančević.

Upitan da li smatra da će, ulaskom Crne Gore u NATO, doći do stabilizacije unutrašnjih prilika u državi, on je rekao da se time „stavlja najsigurniji pečat na njenu državnu nezavisnost i suverenost“, ali da to neće riješiti unutrašnju krizu.

Tim potezom je, smatra Ivančević, Crna Gora napravila svojevrsni istorijski dikontinuitet, izlazeći prvi put ispod košobrana prevaziđenog i retrogradnog panslavizma, ulazeći u krug najrazvijenijih i demokratski najuređenijih država svijeta.

On je dodao da vjeruje da se tim korakom Crna Gora približila i Evropskoj uniji.

„Ulazak u NATO neće riješiti našu unutrašnju političku i sveukupnu krizu, nju mogu i moraju rješavati političke snage u zemlji. Da li će ona biti riješena brzo i uspješno, zavisit će od zrelosti aktuelnih političkih snaga, ali je najveća odgovornost za rješavanje krize u rukama aktuelne vlasti“ , istakao je Ivančević.

Na njima, kako je naveo, mora biti inicijativa, jer je opozicija veoma jasna.

„Ne misle valjda da mogu vladati sa bojkotom parlamenta do sledećih redovnih izbora? Ako to misle, grdno se varaju, a vrijeme im nije saveznik. Njima možda i jeste, ali državi i građanima sigurno nije. Posmatrajući njihovu lažnu sigurnost, učini mi se ponekad, da bi vladali i na dnu pakla“, dodao je Ivančević.

Upitan da li je saglasan sa ocjenama da je očekivana prekompozicija na crnogorskoj političkoj sceni, gdje u tome vidi Crnogorsku, Ivančević je kazao da se prekompozicija već dešava na opozicionom dijelu političke scene.

Kod vlasti je, smatra on, to teško očekivati, jer protekom vremena značajno slabi njen koalicioni kapacitet.

„U prekompoziciji na opozicionoj sceni biračko tijelo se preliva, nažalost, samo između opozicionih političkih subjekata, bez ozbiljne šanse da se pridobije povjerenje dosadašnjih glasača DPS-a. Sa takvim trendom, samo možemo zamijeniti lidera unutar opozicije, ali ne i smanjiti snagu DPS-a, što je nužno za proces kvalitativnih promjena u Crnoj Gori“, kazao je Ivančević.

On je istakao da je, upravo u tom smislu, važno da građanska opozicija napravi pravu strategiju i bude prava alternativa aktuelnoj vlasti, jer samo sa takvim pristupom može zadobiti povjerenje nekih dosadašnjih glasača DPS-a.

„Za takav pristup je najvažniji jasan patriotski pristup prema državi Crnoj Gori. Umjesto toga, mi danas imamo samo radikalne poruke većine opozicionih stranaka protiv čega su, ali ne i zašto su. Dolazi vrijeme kada će poruke građanima biti upravo šta im se nudi i kakvu državu želimo“, smatra Ivančević.

On je ocijenio da je njaveća slabost unutar čitave opozicije u činjenici da neke opozicione stranke ne žele Crnu Goru kao državu. „Od takve opozicije se građanska opozicija mora ozbiljno i trajno distancirati“.

Ivančević je kazao da Crnogorska, kao nova stranka koja programski baštini crnogorski patriotizam, sebe vidi isključivo unutar građanske opozicije.

„Ono što nam sada pomalo smeta je narcisoidnost i prepotentnost nekih parlamentarnih stranaka u tom bloku, koje sebično pokušavaju ignorisati nas kao realnost na političkoj sceni. Mi dobro znamo što radimo i što hoćemo, pa tako i znamo da će vrijeme pred nama i ovu okolnost učiniti drugačijom, prije svega kod onih koji budu željeli vidjeti dalje od sopstvenog nosa“, rekao je on.

Na pitanje kakvi su im planovi i da li se mogu očekivati nove osobe u vrhu partije koje bi mogle doprinijeti njenom boljem pozicioniranju na političkoj sceni, Ivančević je kazao da Crnogorska izgrađuje svoju infrastrukturu u čitavoj Crnoj Gori.

„Okupljamo veliki broj mladih i obrazovanih ljudi, a tu su nam i ljudi sa značajnim političkim iskustvom. Bićemo spremni za sve lokalne izbore u ovoj godini i za parlamentarne kad god dođu. Naša jasna politička profilacija olakšava nam pristup kod građana koji sa nama dijele iste vrijednosti, a prije svega ljubav, privrženost i poštovanje prema svojoj državi Crnoj Gori“, kazao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, samo takvim pristupom „možemo pomoći svojoj državi da bude bolja, uređenija i privlačnija i onima koji ne dijele iste vrijednosti sa nama“.

„To su ideje za koje se vrijedi boriti. Ovakvim pristupm će građani lakše razlikovati prave patriote od kvazipatriota, a uvjereni smo da ova naša lijepa zemlja mora počivati na istinskom patriotizmu“, rekao je Ivančević.

On je dodao da Crnogorska ima kongres svake godine, i da je „za očekivati da svaki kongres stranke ukaže šansu novim ljudima koji žele da afirmišu vrijednosti za koje se programski zalažemo“.

„Za bolju afirmaciju stranke je neophodno i više sluha kod medija, koji na žalost forsiraju samo parlamentarne stranke, kao da sa njima počinje i završava život u Crnoj Gori. Pritom se rijetko cijeni sadržaj saopštenog, jer kada bi se to cijenilo, nas bi bilo mnogo više u medijima, nego do sada. Valjda se i odnos medija prema nama promijeni u budućnosti“, kazao je Ivančević.

Upitan da li se to što su u budvanskom parlamentu već dva puta obezbijedili kvorum opozicionim partijama može tumačiti kao nagovješataj saradnje sa njima i u drugim opštinama, ali i na državnom nivou, Ivančević je kazao da su oni u Budvi konstruktivna opozicija.

„Stranke koje vode vlast u Budvi su pobijedile na izborima, i sasvim je normalno da im se pruži šansa da pokažu što znaju, pogotovo ako znamo kakvi su rezultati dosadašnje DPS vladavine. Kao konstruktivna opozicija podržat ćemo sve ono što je dobro za grad i građane, i isto tako biti protiv svega onoga sa čim se ne slažemo“, precizirao je Ivančević.

Kako je naveo, za razliku od DPS-a koji bojkotuje lokalni parlament radi opstrukcije, Crnogorska će uvijek biti tu da jasno kaže svoje mišljenje o kvalitetu upravljanja gradom.

„Novoj vlasti je bila neophodna podrška i zbog činjenice da smo već zakoračili u turističku sezonu, a da vlast nije bila konstituisana. Ako znamo da se gotovo pola turističkog prometa ostvari u Budvi, ne treba se čuditi što smo pomogli da vlast funkcioniše u našem gradu“, kazao je Ivančević.

On je rekao da će vrijeme pred nama tek pokazati kakva je nova vlast u Budvi.

„Ova činjenica ne govori o bližoj saradnji sa istim strankama u drugim opštinama i na republičkom nivou. Sa nekim od tih stranaka Crnogorska nikada ne bi ni mogla da sarađuje“, dodao je Ivančević.

Na pitanje da li smatra da će bit vanrednih parlamentarnih izbora, uprkos tome što najviši državni zvaničnici tvrde da će naredni biti održani tek 2020. godine, on je odgovorio da su te tvrdnje najviših državnih zvaničnika samo njihove puste želje.

„Sada je više nego jasno da se postojeća politička kriza, koja se ogleda u bojkotu parlamenta, ne može riješiti na drugačiji način, osim novim izborima. Ako neko misli da jednostranački parlament može funkcionisati četiri godine i pritom se ignorisati zaahtjevi opozicije, grdno se vara“, smatra Ivančević.

Prema njegovim riječima, šta god da se desilo 16. oktobra na dan izbora - to mora razriješiti nadležni sud. „Ali, činjenica da se to desilo baš toga dana i da je moglo uticati na slobodno izjašnjavanje građana, dovoljan je razlog za ponavljanje izbora u razumnom roku“.

Ivančević očekuje da će, nakon prijema Crne Gore u NATO, međunarodna zajednica već na jesen početi da vrši pritisak na aktuelnu vlast u cilju iznalaženja najboljeg rješenja za izlazak iz krize.

Sve to je, kako je naveo, važno i zbog činjenice da jednostranački parlament ne može voditi Crnu Goru u EU integracione procese.

„Najrealnije je da prijevremeni izbori budu sa predsjedničkim, naredne godine, a ne bi me iznenadilo da budu i prije toga iz više razloga. Kada god budu Crnogorska će im biti naredna“, poručio je Ivančević.

Bonus video: