Ulrih: Očekujemo da Crna Gora nakon prijema u NATO postane faktor stabilnosti u regionu

Crna Gora se, kako je kazao, “mučila da postane članica NATO-a” ističući da će to ubrzati i proces njenog pristupanja u Evropsku uniju
2 komentar(a)
Volker Ulrih, Foto: Facebook
Volker Ulrih, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.05.2017. 19:59h

Njemačka očekuje da Crna Gora nakon prijema u NATO postane faktor stabilnosti u regionu, kazao je poslanik Bundestaga Volker Ulrih (CDU-CSU).

“Crna Gora je mala država ali u geostrateškoj dimenziji, izuzetno važna. Tačno je da imate izlaz na more, ali se graničite sa Hrvatskom, BiH, Srbijom, Kosovom i Albanijom. Svi znamo kakvi su odnosi između tih zemalja i zato očekujemo da se nakon što postanete dio NATO saveza, posvetite očuvanju mira i smirivanju tenzija”, kazao je on za “Vijesti”.

Crna Gora se, kako je kazao, “mučila da postane članica NATO-a” ističući da će to ubrzati i proces njenog pristupanja u Evropsku uniju.

On je naglasio da put u NATO i EU nije nimalo lak.

“Crna Gora je dosta uradila na polju suzbijanja korupciju i organizovanog kriminala, ali tu ima još dosta posla. Morate još više da radite da biste imali veće šanse za ulazak u EU”, ocijenio je Ulrih.

Komentarišući dešavanja oko “državnog udara” na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, rekao je da demokratija ne poznaje taj čin.

“Evropa je priznala izbore i onaj ko je izgubio mora da poštuje osnovna načela demokratije. Mislim da Crna Gora za sada ide dobrim putem i da bi tako trebalo da nastavi”, kazao je on.

Ocijenio je da se Rusija ne miješa u evroatlantski put Crne Gore. “To ne bi bilo ni pametno. Vjerujem da je Evropi i NATO-u kao i Rusiji, zajednički interes mir i stabilanost na Balkanu”, kazao je on.

Bonus video: