Glavni grad: Ni matematika, a ni politika mu nijesu jače strane

"Rakčević bi kao odbornik valjda trebao da zna i da pravi razliku između zarada u preduzećima i javne funkcije koju gradska preduzeća obavljaju, ali to nažalost u njegovom nastupu nije bio slučaj"
61 pregleda 0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2017. 16:47h

Glavni grad reagovao je na tvrdnje odbornika u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luke Rakčevića.

Rakčević je između ostalog saopštio da su od stupanja na funkciju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića do danas, godišnji iznosi za bruto zarade, doprinose i ostala primanja zaposlenih u Glavnom gradu porasli za 4.431.911 eura.

"Odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević u svom već prepoznatljivom maniru javno reaguje bučno, ali kao i uvijek do sada potpuno površno i neargumentovano. Umjesto da se bavi poslom za koji ga plaćaju građani Podgorice, on demonstrira klasično poltikanstvo održavanjem partijske press konferencije na kojoj građane glavnog grada i cjelokupnu javnost obmanjuje netačnim i tendencioznim tvrdnjama. Rakčević bi kao odbornik valjda trebao da zna i da pravi razliku između zarada u preduzećima i javne funkcije koju gradska preduzeća obavljaju, ali to nažalost u njegovom nastupu nije bio slučaj. Koliko su proizvoljne i imaginarne cifre od, navodno, 4,5 miliona novih troškova za plate i 750 novih zaposlenja u Glavnom gradu, sa kojima licitira odbornik Rakčević, najbolje potvrđuje podatak da u gradskoj upravi, javnim ustanovama, sekretarijataima, upravama, službama ... ukupno radni 887 službenika. Dakle, po njegovim tvrdnjama Glavni grad je prije tri godine imao 137 zaposlenih, što apsolutno nema veze sa zdravim razumom", navodi se u reagovanju Glavnog grada.

Dodaju da Rakčević ima "dobru namjeru i želju da se posveti poslu koji obavlja bi došao i do zaključka da je povećanje sredstava za javnu funkciju uzročno posledično povezano sa infrastrukturnim, demografskim i ukupnim rastom i razvojem grada".

"Opšte je poznata činjenica da Podgorica ima permanentenu stopu rasta broja stanovnika i potpuno je logično da se kontinuranim rastom i širenjem grada uvećavaju i troškovi za njegovo održavanje i pružanje servisa i usluga građanima koje su u nadležnosti Glavnog grada. Takođe, logično je da povećanje broja stanovnika neophodno podrazumijeva i brojniju administraciju, jer je obaveza Grada rada da efikasno izlazi u susret potrebama svojih građana i u tome je osnovni razlog u povećanju broja zaposlenih u Glavnom gradu i javnim ustanovama za 82 službenika u poslednje tri godine. To uvećanje je prvenstveno zasnovano na činjenici da je došlo do formiranja novih službi i ustanova koje bi, za sve veći broj građana Podgorice, obezbijedile da se na što efikasniji način rješavaju ona pitanja koja su u nadležnosti Glavnog grada".

Iz Glavnog grada navode da je u tom cilju i došlo do podjele Komunalne policije i Komunalne inspekcije na dva posebna organa što je rezultiralo kadrovskim pojačanjem obije službe.

"Otvoren je Dnevni centar, Ženski paviljon na Kakrickoj gori, Biro za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Na kraju, da se profesionalnije i odgovornije bavi poslom za koji su ga birali građani, odbornik Rakčević bi, takođe, trebao da zna da je uvođenje novog komunalnog doprinosa, nova zakonska obaveza za održavanje javne infrastrukture u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, i ona podjednako važi za sve loklane samouprave u državi, pa ni Podgorica nikako ne može biti izuzetak u tom slučaju", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: