Bar: Ministarstvo čuva 10 miliona eura

Naša obaveza je da postrojenje za tretman otpadnih voda bude završeno do 2027. godine, kazao je gradonačelnik Zoran Srzentić
0 komentar(a)
Skupština Bar, Foto: Radomir Petrić
Skupština Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.05.2017. 17:55h

Gradonačelnik Bara Zoran Srzentić saopštio je juče da na račun Opštine još nije prebačeno 10 miliona eura za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici.

Odgovarajući na pitanje Nade Marstijepović (URA) šta je sa kreditom za postrojenja na Volujici, Srzentić je rekao da je novac, obezbijeđen iz kredita KFW banke, “još na računu Ministarstva finansija”.

“Naša obaveza je da to postrojenje bude završeno do 2027.”, rekao je Srzentić na sjednici Skupštine Opštine.

Sa 20 glasova za, 11 protiv i jednim uzdržanim, usvojen je program rada preduzeća „Komunalne djelatnosti” za 2017.

Petočasovnu diskusiju obilježila i svađa Snežane Jonice i direktora “Vodovoda” Zorana Pajovića.

Opozicija je osudila Pajovićev istup, a iz Kluba odbornika SNP-a su kasnije Pajovića za prostačko dobacivanje Jonici iz klupe, što je on demantovao.

Na tvrdnje Jonice da od 11 barskih izvorišta samo tri imaju “uredna sva pravna akta“, Pajović je odgovorio da se i za ostala priprema dokumentacija.

Naglasio je da je voda sa svih izvorišta ispravna i da Vodovodu ne treba laboratorija, jer koristi usluge akreditovane laboratorije barskog Doma zdravlja.

“Bar ima dovoljno vode sa svojih izvorišta devet mjeseci godišnje. Neophodno je 400 sekundnih litara, a nekada bude i 600-700. Problem je kada izdašnost izvorišta padne na 350 litara, onda to nadoknađujemo iz Regionalnog vodovoda. Što se mene tiče, na 100 godina možemo sklopiti ugovor sa RV o preuzimanju vode”.

Ističući da se zbog nesuglasica barskog i regionalnog vodovoda ne smije dozvoliti da cijena vode ljeti bude “mnogo veća”, Branka Nikezić (DPS) je pitala da li su u vodovodu planirali da u ovoj godini na mrežu priključe naselje Sveti Ivan.

Jonica se interesovala i kako se pune cistijerne sa vodom za područja opštine gdje nema vodovoda, „ko vodi te biznise i da li plaća porez za to“.

Marstijepovićeva je tražila odgovor zašto kroz Mrkojeviće prolazi RV, „a već deset godina tamo, gdje je preko 10.000 objekata, nema nijednog priključka za mrežu“.

Bonus video: