Pritisak Rusije će se nastaviti

Američka zvaničnica smatra da Crna Gora može da pruži NATO-u ogromne mogućnosti
87 pregleda 11 komentar(a)
Lora Kuper, Foto: Savo Prelević
Lora Kuper, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2017. 13:33h

Podjele koje postoje u Crnoj Gori po pitanju članstva sigurno će se smanjiti kako građani budu uživali u blagodetima zaštite koju pruža NATO, smatra Lora Kuper, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD.

“Iskoristila bih staru formulaciju da ništa ne uspijeva kao uspjeh. Mislim da će poslije ulaska Crne Gore u NATO, rezultati tog članstva postati vidljivi stanovništvu. Taj osjećaj sigurnosti koji donosi članstvo Crne Gore u NATO-u, rezultati toga će govoriti sami za sebe, a narod Crne Gore će cijeniti to”, kazala je u razgovoru za “Vijesti” na marginama Foruma “To be secure” (2BS).

Šta je najvažnija stavka u saradnji Crne Gore i Sjedinjenih Država u oblasti odbrane, kako se ona može poboljšati u budućnosti? Kako Pentagon može pomoći crnogorskom Ministarstvu odbrane i Vojsci?

Kada govorimo o američko-crnogorskom odnosu u oblasti bezbjednosti, istkla bih da je Crna Gora dosljedan i čvrst zagovornik međunarodne bezbjednosti. To je veoma bitno za SAD. Činjenica da je Crna Gora rasporedila 20 odsto svojih oružanih snaga u Avganistan, u okviru misije “Odlučna podrška”, dokaz je crnogorske posvećenosti zajedničkim bezbjednosnim interesima sa SAD.

Što se tiče onoga što već radimo i šta ćemo raditi sa Crnom Gorom nakon što postane članica NATO, imamo veoma jasan raspored aktivnosti bezbjednosne podrške i bezbjednosne saradnje, koji uključuju vježbe i program državnog partnerstva. To je veliki program američke Nacionalne garde, gdje članovi Nacionalne garde budu partneri sa oružanim snagama druge zemlje, a u ovom slučaju je to američka država Mejn. Mejn je crnogorski partner i te aktivnosti pomogle su da se izgradi ne samo veza između dvije vojske, nego i veza između dva naroda. Očekujemo produbljivanje i nastavak tih aktivnosti nakon što Crna Gora postaje članica NATO.

Crna Gora će za koju nedjelju i formalno ući u NATO. Šta to znači za SAD, a posebno za američko Ministarstvo odbrane?

Za nas ovo je ispunjenje dugo željenog cilja. SAD su bile promoter želje Crne Gore da se pridruži NATO-u. Pratili smo dok je Crna Gora sprovela neophodne reforme i jačala svoje mogućnosti kako bi bila spremna da bude članica NATO. To vidimo kao odraz naših zajedničkih vrijednosti i naših zajedničkih bezbjednosnih interesa. Radujemo se što nije samo američki Senat, nego i parlamenti zemalja iz cijele Evrope, prihvatili Crnu Goru u NATO. Naravno, to znači da će član 5, kolektivna odbrana biti proširen na Crnu Goru. To je značajan aspekt za bezbjednost Crne Gore i smatramo da Crna Gora može da pruži NATO-u ogromne mogućnosti. Nije u pitanju samo kvantitet, nego i kvalitet. Na crnogorsku gledamo kao na kvalitetnu vojsku.

Šta treba da se mijenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore od momenta stupanja u Alijansu?

Ne bih to karakterisala kao potrebu za promjenom ičega specifičnog, već prije da se nastavi ovaj put integracija. Unutar strukture snaga u NATO, postoji proces dostizanja određenih kapaciteta. Crna Gora će učestvovati u tom procesu i starati se da ima odgovarajuće kapacitete da podrži misije NATO. I nastaviće da razvija svoju interoperabilnost sa NATO. Da vam kažem, čak i SAD i dalje rade na interoperabilnosti sa drugim zemaljama NATO koje su članice od početka. To je proces koji se odvija i Crna Gora će u tome učestvovati.

Da li će i kako Crna Gora poboljšati efikasnost NATO i bezbjednost svih članica NATO-a, s obzirom na to da protivnici njenog članstva tvrde da neće, jer ima relativno slabo naoružanje i vojsku? Jedan dio crnogorske javnosti smatra da je Crna Gora postala članica NATO zbog potrebe da Alijansa strateški pokrije kompletnu sjevernu obalu Mediterana i onemogući širenje ruskog uticaja. Kako to komentarišete?

Crna Gora je prevazišla sebe, okarakterisala bih, istorijski i očekujemo da to nastavi i kao članica NATO. Činjenica da je Crna Gora rasporedila 20 odsto svojih oružanih snaga u Avganistan je priličan uspjeh za bilo koju zemlju, uključujući i postojeće zemlje članice NATO. Očekujemo da se to nastavi. I, da ponovim, postoje specifične mogućnosti koje Crna Gora može da ponudi, koje se veoma traže u Alijansi. Čak i države poput SAD možda nemaju dovoljno kapaciteta da ispune određene potrebe. Crna Gora tome može da doprinese.

Da li mislite će Rusija nastaviti da pokušava da utiče na procese u Crnoj Gori i nakon prijema u NATO?

Nažalost, Rusija je odlučila da bude strateški konkurent SAD-u i Zapadu kao cjelini. Stoga mislim da će Crna Gora, isto kao SAD, nastaviti da se suočava sa pritiskom od strane Rusije , koja će nastaviti da podstiče operacije miješanja u naše demokratije. SAD će nastaviti da ima dijalog sa Rusijom i nadamo se da će ona izabrati drugačiji put.

Morate izdvajati dva odsto BDP-a da biste bili sigurniji

Ne izdvajaju sve članice NATO dogovorenih dva odsto BDP-a za finansiranje Alijanse, neke od njih i ispod jedan odsto. Predsjednik SAD Donald Tramp i ostali zvaničnici ponavljaju da svi treba da plate svoj dio tereta po dogovoru, a u izbornoj kampanji je čak tvrdio da SAD nema obavezu da brani ostale članice koje ne plate. Da li je to i dalje stav administracije SAD i da li to može oslabiti koheziju Alijanse? Smatrate li da je Crna Gora, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju, sposobna da izdvaja tolika sredstva za NATO?

Prvo bih željela da pomenem da je to dio dosljedne američke politike, ne samo ove, nego i ranijih administracija. Cilj da sve zemlje članice daju dva odsto BDP na troškove odbrane zastupa ova administracija i stavlja na njega naglasak kako bi osigurala da NATO ima potrebne kapacitete da se suoči sa složenim spektrom prijetnji sa kojima se danas suočava- od Rusije do poražavanja Islamske države, nasilnog ekstremizma... Kako bi se prilagodile tim prijetnjama važno je da zemlje članice investiraju u odgovarajuće kapacitete i obezbijede odgovarajuće resurse.

Druga stvar vezana za cilj izdvajanja dva procenta, koju vrijedi pomenuti, je da je to nešto o čemu su se saglasile sve zemlje članice. Ovo nije samo ideja SAD. Mi prosto samo tražimo od svih da ispune obećanje koje smo dogovorili. Što se tiče Crne Gore, veoma sam optimistična i uvjerena da crnogorska Vlada imao veoma jasan plan kako bi tokom vremena ispunila ovaj cilj u okviru svojih ekonomskih mogućnosti.

Bonus video: