Stijepović: Podgorica da slijedi iskustva jednog od najmoćnijih gradova u Evropi

Stijepović je, upoznajući sagovornika sa kapitalnim projektima koje gradska uprava planira da realizuje u narednom periodu, saopštio da su upravo slični projekti koji su realizovani u Beču, dobra prilika da se Podgorica upozna i uvjeri u najefikasniji i najracionalniji način njihove izgradnje
3 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Mihael Hojpl, Foto: Glavni grad
Slavoljub Stijepović, Mihael Hojpl, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 16.05.2017. 11:45h

Sprovođenje kvalitetnih politika na gradskom nivou od ključnog je značaja za razvoj svake države, ocijenjeno je u razgovoru gradonačelnika Podgorice i Beča, Slavoljuba Stijepovića i Mihaela Hojpla.

Kako je saopšteno iz podgoričkog Biroa za odnose sa javnošću, Stijepović, na poziv Hojpla, boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Austrije.

Stijepović je, u razgovoru sa Hojplom, ocijenio da je za Podgoricu veoma značajna saradnja i razmjena iskustava sa razvijenim gradovima Evrope, kako bi stečena iskustva i prakse gradska uprava mogla da koristi u daljem razvoju grada.

„On je istakao da Grad Beč na tom putu treba da bude jedan od uzora i partnera, kako po pitanju realizacije planiranih kapitalnih projekata, tako i u smislu jačanja administrativnih kapaciteta i pružanja novih servisa u cilju većeg kvaliteta života građana“, kaže se u saopštenju.

Stijepović je, upoznajući sagovornika sa kapitalnim projektima koje gradska uprava planira da realizuje u narednom periodu, saopštio da su upravo slični projekti koji su realizovani u Beču, dobra prilika da se Podgorica upozna i uvjeri u najefikasniji i najracionalniji način njihove izgradnje.

„I da slijedi iskustva jednog od najrazvijenijih i ekonomski najmoćnijih gradova u Evropi“, dodao je Stijepović.

Gradonačelnik Beča je, kako se navodi, ocijenio da se glavni gradovi Evrope, bez obzira na veličinu, danas suočavaju sa sličnim izazovima i naglasio da je upravo zbog toga značajna intenzivnija saradnja kako bi se mnogi od njih riješili na adekvatan način.

„On je ocijenio da je sprovođenje kvalitetnih politika na gradskom nivou od ključnog značaja za razvoj svake države, i naglasio da u tom pravcu treba konstantno raditi na intenziviranju i unapređenju saradnje među gradovima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Hojpl, kao predsjednik Udruženja gradova Evrope, obećao da će i Podgorica uskoro biti dio tog elitnog kluba razvijenih evropskih gradova, i da će redovno učestvovati na svim konferencijama i forumima koje organizuje Udruženje na čijem je čelu.

Stijepović se tokom posjete sastao i sa direktorom bečkog Magistrata, Erikom Hektnerom, sa kojim je razgovarao o strukturi i organizaciji Grada i dobio poziv da učestvuje na Konferenciji rukovodstava gradskih uprava koja će od 21. do 23. septembra biti održana u Berlinu.

„Gradonačelnik je razgovarao i sa rukovodiocem Sektora za kulturno nasljeđe Ursulom Svarc i predstavnicima Privredne agencije, a planiran je i sastanak sa predsjednikom Skupštine Grada Beča Tomasom Reindlom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Stijepović, tokom posjete Beču, obišao Spalionicu otpada i Glavno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Bonus video: